Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Фотограф и режисьор сближиха Африка с Пловдив
Галерии Градът Култура Пловдив Пловдив Важно

Фотограф и режисьор сближиха Африка с Пловдив

Снимка: Градска художествена галерия - Пловдив
  • Изложбата “Далеч от Африка” на фотографа Атанас Кънев и режисьора Елена Панайотова в Градска художествена галерия – Пловдив
Ярките цветове на Африка в 158 кадъра представи пловдивската Градска художествена галерия. Автори са известният фотограф Атанас Кънев и театралният режисьор Елена Панайотова. Африканското пътешествие е родено в Кения, където се осъществя програмата „Артисти за деца“, ръководена от Панайотова. Фототворбите отразяват процеса на въвличане на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар.
“Бог е бил с тях, когато са създавали тези фотографии” – каза на откриването кураторът на изложбата Вихра Григорова. „Виждаме пълна гама емоции – от меланхолия до еуфория. Двамата артисти съставят цветен разказ от уловени мигове на празник и борба, на неподправена артистичност и неизбежна делничност, повеждайки ни встрани от туристическите маршрути. И макар “Далеч от Африка”, двамата фотографи носят в сърцето си това чудно обиталище на бликаща многоцветна жизненост, която сега предават и на българската публика“, каза още Григорова.
Проектът е финансиран от НФ “Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства“.
Атанас Кънев е фотограф на свободна практика с над тридесетгодишен професионален опит. 25 години снима репортажна фотография за вестниците „24 часа“ и „Марица“ в Пловдив. Носител е на много награди, включително на Награда „Пловдив“, награда на Пощенска банка, награда на Канон и други. Участвал е в редица изложби в страната и чужбина, водещ е на творчески ателиета по фотография. Атанас Кънев е емблематичен автор за Пловдив. Част е от международната програма “Артисти за деца”.
Елена Панайотова е театрален режисьор, продуцент и педагог, изиграла ключова роля в появата на нови тенденции в театралната практика в страната. Повече от 25 години работи като режисьор на драматични, куклени и оперни спектакли в България и чужбина. Дългогодишен преподавател в Академия за изкуства в Утрехт, Холандия, както и в НБУ. Нейни спектакли са получавали престижни награди и номинации и са представяни на различни европейски фестивали.
Носител е на Награда “Пловдив” за 2019 г. за спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята” в Държавен куклен театър – Пловдив, номинирана е от Столична община за изключителни постижения в сферата на изкуството за режисурата на спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ в театър „Азарян, София 2021, и други. Поставяла е също в Драматичен театър – Пловдив и в Държавна опера – Пловдив.
Изложбата продължава до 23 август в Градска художествена галерия – Пловдив на ул. „Княз Александър I“ №15.
Снимки: Градска художествена галерия – Пловдив, Фейсбук
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...