майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Хирургът на смъртта – убитият от САЩ лидер на „Ал Кайда“ се крил в Родопите
Важно Свят

Хирургът на смъртта – убитият от САЩ лидер на „Ал Кайда“ се крил в Родопите

Хирургът на смъртта, както е известен убитият преди дни от САЩ лидер на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири, се е крил цяла година в Родопите. Той е бил някъде в района на Велинград и Пазарджик, дългогодишен бастион на ДПС и гнездо на радикални мюсюлмански организации, каквито и преди години бяха разбити от ДАНС и МВР.

Дългата „ръка на Москва“ някога, днес България се озова в центъра на трафик на хора и оръжия, от който се ползват някои антизападни терористични групи в Африка и Близкия изток, свързани с „Ал Кайда“. Бившият служител на антитерористичните групи към МВР Мирослав Пизов казва, че Айман ал Зауахири, вторият човек в „Ал Кайда“ оглавил организацията

след смъртта на Осама бен Ладен
се крил през 1995-1996 г. в Родопите, близо до Велинград, след което е заминал за Русия.

Дори и днес хора от бившата Държавна сигурност (ДС) продават оръжие на терористични групировки. По времето на студената война ДС била пръв помощник на съветските тайни служби и контролирала трафика на оръжие и наркотици, приходите от които са отивали за финансиране на подкрепяните от Кремъл революционни движения по света. Сега бившите тайни служби са прекръстени на Държавна агенция „Национална сигурност“, но те никога не бяха сериозно реформирани и

запазват топлите си връзки с Русия
Ето така се е случило и с Айман ал Зауахири. Неговото пребиваване в България е било под погледа на службите. През 1995-1996 г. той живял в района на Велинград.

Разбира се, и със съгласието на Москва – едва ли е случайност, че по същото време и в същия регион – в Якоруда, живели трима офицери от ГРУ (руското военно разузнаване). Те напуснали страната едва през 1997 г. след падането на социалистическото правителство. Генералният секретар на МВР от ония години Георги Ламбов и Владимир Манолов, шеф на Националната служба „Сигурност“, обясняват, че макар Зауахири да е бил издирван, той не е бил закачан от властите, защото България и Египет (Зауахири е египтянин)

нямали спогодба за съдебно сътрудничество

След престоя си в България Зауахири, изглежда, се отправил именно към Русия. Между 1996 и 1998 г. в Кавказ той бил обучаван от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), наследник на КГБ, твърди бившият агент на руските служби Александър Литвиненко, който умря в Лондон през 2006 г., отровен с полоний. Думите му се потвърждават от бившия служител на КГБ Константин Преображенски, който твърди, че именно Литвиненко е бил отговорен за престоя на Зауахири в Русия.

Хирургът на смъртта – убитият от САЩ лидер на „Ал Кайда“ се крил в Родопите
Виктор Бут е осъден от САЩ, той продавал българско оръжие.

Трафикантът на оръжие Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, е превърнал България в своя логистична база, но не само това – България е била и основен негов доставчик. Бут, който признава, че се е срещал с шефа на талибаните в Афганистан – Молла Омар, е подозиран, че е продавал оръжие на „Ал Кайда“. Макар и ползващ се с протекцията на Кремъл, руснакът беше арестуван в Тайланд през 2008 г., а през 2012 г. беше осъден в САЩ на 25 г. затвор. Москва твърди, че присъдата му е политическа.

Виктор Бут е бивш офицер от военновъздушните сили на СССР, а несъмнено е бил и агент на ГРУ. Той е работил в България с офшорното дружеството „КАС Инженеринг“, регистрирано в Гибралтар, но управлявано от българина Петър Мирчев. Мирчев е доставял оръжията, които в България се произвеждат в големи количества. Бут е осигурявал транспорта им чрез своята компания,,Еър Кес“, като ги е товарил на летището в Бургас. Имал и фалшиви сертификати, които му позволявали да свали товара в страни, които били под оръжейно ембарго.

„КАС Инженеринг“ е свързана с бившата номенклатура на Българската комунистическа партия (станала социалистическа), обучавана в Москва. И днес тя именно контролира основната част от икономиката и държавния апарат на страната. Наследникът на комунистическия режим – БСП, доскоро беше на власт. Виктор Бут сега е в килия в Ню Йорк, но скоро може да бъде разменен срещу американски затворници в Русия.

Петър Мирчев, неговият приятел, бизнес партньор и доставчик, си е в София и ръководи „КАС Инженеринг“, която е замесена в безброй случаи на трафик на оръжие. През 2012 г. Мирчев казва: „Задачата ми е да закарам стоката до самолета. След това не ме интересува къде заминава.“ А за евентуално посещение в САЩ допълва: „Не бих отишъл никога в Ню Йорк. Иначе ще трябва да съм в килия, съседна на тази на Виктор.“

При американски удар с дрон в Афганистан този уикенд бе убит Айман ал Зауахири, който помогна на Осама бин Ладен да планира атаките срещу САЩ от 11 септември 2001 г. и допринесе за оцеляването и разрастването на „Ал Кайда“ в годините след нападението. С намирането и елиминирането на Ал Зауахири САЩ направиха така, че Афганистан, който е под управлението на талибаните, повече никога няма да се превърне в база за атаки срещу останалия свят, каквато беше през 2001 г., заяви президентът Джо Байдън.

Зауахири беше преследван от САЩ в продължение на 21 години след атаките от 11 септември, които сериозно промениха Америка и отношенията й с останалия свят.

Кой беше Айман?
Хирургът на смъртта – убитият от САЩ лидер на „Ал Кайда“ се крил в Родопите
Айман ал Зауахири беше покосен от американски дрон. Сн.: Reuters

Американците, които преживяха атаките от 11 септември, може и да не си спомнят името на Ал Зауахири, но мнозина разпознават лицето му, въпреки че от тогава минаха две десетилетия: човек с очила, леко усмихнат, който неизменно се появяваше на снимки заедно с Осама бин Ладен, с когото са планирали удара срещу Съединените щати.

Ал Зауахири, египтянин по националност, се ражда на 19 юни 1951 г. в заможно семейство, което живее в спокойно зелено предградие на Кайро. Той от малък спазва религиозните норми и става последовател на радикално течение в сунитския ислям, повлияно от идеите за ислямско възраждане и смяна на правителството на Египет и на правителствата на останалите арабски страни с форма на управление, базирана на строга интерпретация на исляма.

Защо беш
е важен Ал Зауахири?
След като години наред без много шум създава екипа от атентатори, намира средствата и изготвя плановете за 11 септември, Ал Зауахири превръща „Ал Кайда“ във водеща организация в района на границата между Афганистан и Пакистан и става

върховен ръководител на клонове на групировката в Ирак, Азия, Йемен и другаде. „Ал Кайда“ се придържа към веруюто си, че трябва да атакува както близките си, така и далечните си врагове, и след 11 септември извършва серия от нападения: в Бали, Момбаса, Рияд, Джакарта, Истанбул, Мадрид, Лондон и на други места. Атаките в Лондон през 2005 г., при които са убити 52-ма души, бяха едно от последните кървави нападения на „Ал Кайда“ в западна страна. САЩ и други страни предприеха атаки с дронове, контраатаки и ракетни удари, при които бяха убити бойци, свързани с „Ал Кайда“, и благодарение на които мрежата й бе частично унищожена.

Как бе убит той?

Когато слънцето изгряло в неделя, Ал Зауахири излязъл на балкона на къща в афганистанската столица Кабул. Изглежда останал дълго време на балкона, разузнаването на САЩ било забелязало, че често го прави. Същия ден американски дрон изстрелял две ракети „Хелфайър“ по лидера на „Ал Кайда“, застанал на балкона, съобщиха американски представители, които поискаха да останат анонимни, тъй като не им е разрешено да дават информация за удара.

От известно време имаше подозрения, че Ал Зауахири е в Афганистан, казват анализатори. Американски представители научили тази година, че наскоро съпругата на Ал Зауахири и други членове на семейството му се преместили в обезопасена къща в Кабул. Скоро в къщата се нанесъл и самият Ал Зауахири, съобщиха високопоставените представители на правителството.

Американски служители, както и хора на най-високи постове в САЩ, няколко месеца събирали информация, за да се уверят, че това наистина е Ал Зауахири, и планирали удара срещу него, като взели предвид съдбовния му навик да стои сам на този балкон.

BG VOIC

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще гласувате ли на местните избори на 29 октомври?

Покажи резултатите

Начална дата: 03.10.2023 @ 15:05 | Крайна дата: 03.11.2023 @ 15:05

Зареждане ... Зареждане ...