Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Два протеста срещу газовата политика на служебното правителство
България Важно Енергетика Политика

Два протеста срещу газовата политика на служебното правителство

Два протеста са организирани тази вечер пред президентството.

Единият – от „Демократична България“, заради газовата политика на служебното правителство и е под надслова „България – независима от “Газпром“!“.

Вторият е организиран като спонтанен във Фейсбук заради решенията на служебното правителство от последните – смяна на 25 областни управители, на ръководителите на НАП и на АМ „Митници“, както и заради „опити на служебния кабинет да блокира газовата връзка с Гърция“.

Лидерите на движение „Ние идваме!“ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян призоваха своите симпатизанти да подкрепят спонтанния протест.

„Винаги сме работили и подкрепяли енергийната независимост на България и смятаме действията на служебния кабинет за саботаж на българо-гръцката връзка и за злоумишлен опит да се забави или прекрати достъпа до евтин азерски газ и да се затрудни доставката на газ от танкери от трети страни. Желанието България да бъде върната обратно в зависимост от един диктаторски режим, ще превърне страната ни в енергиен васал, а Путинова Русия ще продължи да използва средствата за убийства на мирни жители в Украйна“, написа Бабикян във Фейсбук.

От „Демократична България“ също отправиха остри думи към новото служебно правителство:

„С първата си публична изява служебният кабинет видя „хаос и разруха“ в енергетиката. Всъщност енергийна криза няма, а просто е нужно осигуряване на допълнителни доставки от природен газ. Икономическа криза също няма, когато има растеж на БВП и стабилни макроикономически индикатори.

Показателно е, че никой в служебния кабинет не споменава „Газпром“, който не изпълнява договора за доставка на природен газ за България и поиска едностранно промяна. Затова апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът не може да се тълкуват по друг начин, освен като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия:
1. Да приеме ултиматума на Москва и да плаща газа в рубли.
2. Да подпише дългосрочен договор за доставка на газ с „Газпром“.
Но най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия, защото фактите показват, че този доставчик целенасочено намалява или спира договорените количества и няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца. Москва използва газа като част от хибридната си война и цели отслабване и разделение на Европа.
Какво е разумното решение:
1. Подписване на рамково споразумение за втечнен природен газ.
2. Осигуряване на терминали в Гърция и Турция, включително с посредничеството на ЕК.
3. Договаряне на допълнителни количества азерски газ.
4. Завършване (получаване на акт 16) на интерконектора с Гърция.
5. Компенсации за бизнеса и домакинствата.
Настояваме служебният кабинет да дава ежеседмичен отчет и подробна обосновка за своите действия, за да убеди българското общество, че работи за него, а не за чужди и лични интереси“, написаха от ДБ на страницата си във Фейсбук.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...