Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Омбудсманът: Да се върнат безплатните Covid тестове и добавките за медици на първа линия
COVID-19 България Здраве

Омбудсманът: Да се върнат безплатните Covid тестове и добавките за медици на първа линия

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева призова за връщане на безплатните тестове за коронавирус и на месечните Covid добавки за медиците на първа линия. Повод за тази препоръка, изпратена до служебния здравен министър Асен Меджидиев, са сигнали от медицински работници, които алармират за напрежение в техните среди заради спрените средства и то на фона на засилваща се нова Covid вълна, съобщава БНР.

За наличие на редица проблеми, сериозно увеличение на случаите на Covid, повишено натоварване на лечебните заведения и риск за работещите в тях и техните близки след отпадане на Covid добавките съобщават работещи в системата на здравеопазването пред омбудсмана. По този повод Диана Ковачева посочва, че отпадането на добавките оставя медиците на първа линия и техните семейства с доходи, идентични на тези отпреди пандемията, а в същото време шефовете на лечебните заведения не са в състояние да повишат възнагражденията им заради постоянно растящите цени и разходи.

Ковачева съобщава, че все по-често има случаи, в които болници отказват да приемат пациенти, в това число транспортирани от спешна помощ.

Тя обръща внимание, че в момента достъпът на гражданите до тестове за Covid не е гарантиран. Тъй като ПСР тестове могат да назначават само специалисти, към които пациентите се насочват едва при възникване на усложнения, а бързите антигенни тестове все още се заплащат изцяло от пациента.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...