Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Телескопът James Webb изуми с новата необикновена снимка от космоса
Важно Суматоха

Телескопът James Webb изуми с новата необикновена снимка от космоса

Американската космическа агенция НАСА публикува нова, рядка и необикновена снимка на галактика, наречена The Cartheel и отдалечена на 500 милиона светлинни години, чиито пръстени се виждат изключително ясно благодарение на новия телескоп James Webb.

Както при Млечния път, астрономите смятаха, че галактиката някога е била спирална, но грандиозно събитие й придало форма. Тогава от центъра на сблъсъка се образували два пръстена, подобни на концентричните кръгове, които се правят при хвърляне на камък във вода. Поради този външен вид тази галактика получи името си.

Първият пръстен, който е по в центъра, е много ярък. По време на разширяването си пръстенът пробива околния газ и предизвиква образуването на звезди.

Тази галактика вече е видяна от телескопа Хъбъл, но инфрачервените възможности на Webb разкриват нови, скрити преди подробности и му позволяват да вижда през голямото количество прах.
Комбинираната снимка е създадена чрез наблюдение на два научни инструмента на телескопа, заснел две по-малки галактики, както и много други на заден план.

Тази галактика все още е в преходно състояние, казват от НАСА.

Телескопът дава поглед върху сегашното им състояние, но също така дава представа какво се е случило с него в миналото и как ще се развива в бъдеще, обясниха учените.

Джеймс Уеб, инженерното бижу за 10 милиарда долара, беше изстреляно в космоса преди седем месеца и е на 1,5 милиона километра от Земята./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...