Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Корабът „Рожен“ напусна Черноморск, вози царевица към Турция
Важно Войната в Украйна Свят

Корабът „Рожен“ напусна Черноморск, вози царевица към Турция

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Три кораба с общо 57 тона украинска царевица напуснаха пристанищата Черноморск и Одеса тази сутрин на път през Черно море към Турция, Ирландия и Великобритания. Един от тях е корабът „Рожен“ с петима българи на борда, блокиран от края на февруари в Черноморск. Това стана по силата на споразумението от Истанбул за деблокиране износа на украинско зърно. Украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков обяви, че очаква безопасно плаване.

В 6.00 сутринта корабът е започнал маневра за отплаване и около 6.10 е напуснал пристанището на Черноморск. Екипажът на „Рожен“, който е от 11 души – петима българи и шестима украинци, ще бъде допълнен на Босфора. „Рожен“, който е регистриран в Малта, превозва 13 хиляди тона царевица.

Плавателният съд влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и оттогава беше блокиран там, като през април държавното дружество „Параходство БМФ“ успя да смени екипажа.

Трите кораба, които днес напуснаха Черноморск, пътуват в конвой, ескортирани от украински влекач и вече плават към Истанбул. Натоварени са с 58 хиляди тона царевица. Корабът „Рожен“, ще пътува до Великобритания, 4-ма души от екипажа ще слезат в Истанбул и ще бъдат допълнени до 18 души на борда. Корабът „Поларнет“ ще стигне до Турция. Той е под турски флаг и превозва 12 хиляди тона царевица към черноморското пристанище Карасу в Турция. Третият кораб „Навистар“ ще стигне до Ирландия.

„Маневрата премина съгласно инструкциите, които са получили от местните власти. Това нещо го коментираме повече от 10 дни, всичко мина по план. Хората ще бъдат в Истанбул най – вероятно утре вечер, те ще тръгнат утре сутринта“, обясни кап. Александър Калчев, директор на „Параходство БМФ“.

На кораба има вода и храна, електричество, моряците са добре, на фона на професионалното предизвикателство, пред което са изправени. 9 млн. долара са загубите на „Рожен“ от престоя му в украинското пристанище, без пропуснатите ползи. Другият кораб, отплавал днес от Черноморск, е „Поларнет“. Преди да достигне крайната си дестинация също ще бъде инспектиран от съвместна комисия в Истанбул. „Навистар“, плаващ под флага на Панама, потегли от пристанището в Одеса с 33 хиляди тона зърно и ще пристигне в Ирландия. Същевременно турски кораб под флага на Барбадос ще отплава празен от Истанбул за Черноморск, където ще бъде натоварен.

Превозите на тези товари са по силата на споразумение, подписано на 22 юли в Истанбул, за безопасни доставки на зърното, блокирано в украински пристанища заради войната. В понеделник първият товар с царевица потегли на кораба „Разони“ от Одеса към Триполи.

„Рожен“ е втори кораб, контролиран от българска компания, попаднал в капана на конфликта в Украйна. И един любопитен акцент – плавателният съд е част от серията новопостроени модерни бълкери, с изключително ниско влияние над околната среда.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...