Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » ГЕРБ и ПП не се разбраха за председатели на 16 и 17 РИК на консултациите при областния управител
Градът Пловдив Политика

ГЕРБ и ПП не се разбраха за председатели на 16 и 17 РИК на консултациите при областния управител

Областната управа
Областната управа

Галина ГЕОРГИЕВА

ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ не са се разбрали от коя партия да бъдат излъчени председателите на РИК 16 и на РИК 17,  решението ще вземе ЦИК. Днес при областния управител на Пловдив се проведоха консултации за съставяне на Районните избирателни комисии в града и областта за насрочените на 2 октомври извънредни парламентарни избори.

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев е предложил председател на РИК 16 да стане юристът от район „Централен“ Калоян Сухоруков, а Росен Костурков от „Продължаваме промяната“ е настоявал поста да заеме Стоян Мемцов – преподавател по право в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Пред ПловдивПрес Иван Тотев и Росен Костурков потвърдиха, че ЦИК ще вземе решението за председателските места в РИК-овете. „Калоян Сухоруков е член на РИК 16 от 2013 година на всички избори досега. Много е важно, когато се избира кой да заеме такъв важен пост, да се има предвид опита на кандидата. В ГЕРБ в Пловдив винаги сме държали на хора, които дълги години са членове на РИК и са били секретари или зам.-председатели, след това да станат и председатели. Калоян е такъв случай“, коментира пред ПловдивПрес Иван Тотев.

Той припомни, че когато ЦИК се намеси, има право служебно да разпредели местата на цялото ръководство на РИК, не само да се произнесе за конкретна позиция, за която има двама кандидати.

„Стоян Мемцов е нашата номинация за председател на РИК 16, а Иван Кърчев – за РИК 17. С ГЕРБ не можахме да се разберем и за двата РИК-а“, заяви пред ПловдивПрес Росен Костурков. Той допълни, че Стоян Мемцов е юрист, от гражданската квота на ПП. Той е доктор по право, преподавател в Пловдивския университет и в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Квотата, определена от ЦИК и за двата РИК-а на „Продължаваме промяната“, е по петима души. ГЕРБ ще има четирима, ДПС трима, БСП двама, а по един – ИТН, ДБ ,“Възраждане“.

От квотата на БСП в РИК 16 ще бъдат Минка Сърнешка и Антон Вътов, съобщиха от партията.

„От ДПС  сме предложили  Ферад Мурад и Сурия Юсуф, имат рутина и опит, каза пред ПловдивПрес председателят на партията в града Али Байрам.  Той не потвърди появила се информация, че синът на зам.-кмета Родопски ще влезе в РИК  от квотата на ДПС.

За РИК 17 от ГЕРБ за председател са предложили Янко Радунчев. Той е адвокат с над 20 години професионален опит в областта на гражданското, търговското и административно право. Участвал е в РИК 17 от 2011 година досега. Бил е член на ОИК – Асеновград, като към настоящия момент е председател на ОИК – Съединение.

Иван Кърчев, който предлагат от ПП за председател на РИК 17, е бил член на РИК 8 пъти от квоти на различни партии, веднъж е бил член на ОИК – Калояново, а в момента е секретар на ОИК – Марица. Има опит в РИК от 2009 година, докторант е в Юридическия факултет на Пловдивския унивреситет, а темата на дисертацията му е свързана с изборния процес и администрация.

От квотата на БСП за секретар в РИК 17 предлагат Енко Найденов и Добромир Алексов за член./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...