Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Ердоган и Путин: „Турски поток“ е ключов за Европа, ще действаме координирано
Важно Свят

Ердоган и Путин: „Турски поток“ е ключов за Европа, ще действаме координирано

Снимка: БГНЕС

На срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи в петък двамата потвърдиха решимостта си да действат солидарно и координирано в борбата срещу всички терористични организации в Сирия.

В съвместно изявление след срещата се посочва, че двамата лидери са потвърдили общата си воля за развитие на отношенията между Турция и Русия, въпреки всички настоящи регионални и глобални предизвикателства, въз основа на взаимно уважение и признаване на взаимните интереси и в съответствие с международните задължения, пише БГНЕС.

В рамките на това разбирателство лидерите проведоха всеобхватни консултации по въпросите от дневния ред на двустранните отношения между Турция и Русия. Те се договориха да увеличат обема на търговията между двете страни в съответствие с определените цели и на балансирана основа, да отговорят на взаимните очаквания в областта на икономиката и енергетиката в рамките на реципрочността и да предприемат конкретни стъпки за засилване на сътрудничеството в транспорта, търговията, селското стопанство, промишлеността, финансите, туризма и строителството.

В контекста на регионалните въпроси лидерите подчертаха ключовото значение на искрените, откровени и основани на доверие отношения между Турция и Русия за установяването на регионална и международна стабилност. Двамата президенти потвърдиха, че конструктивните отношения между двете страни са изиграли роля за постигането на Истанбулския меморандум за безопасното транспортиране на зърно и хранителни продукти през украинските пристанища.

Ердоган и Путин подчертаха също и важността на пълното прилагане на Истанбулския меморандум по дух и буква, включително непрекъснат износ на руско зърно, торове и суровини за производството на торове.
Относно Сирия Ердоган и Путин подчертаха значението, което отдават на напредъка на политическия процес за постигане на трайно решение в страната.

Изтъквайки значението, което отдават на защитата на политическото единство и териториалната цялост на Сирия, лидерите потвърдиха отново решимостта си да действат солидарно и координирано в борбата срещу всички терористични организации в Сирия.

Президентите Ердоган и Путин подчертаха силната си ангажираност към суверенитета, териториалната цялост и националното единство на Либия. Като подчертаха значението на провеждането на свободни, честни и надеждни избори въз основа на възможно най-широк консенсус между либийците, двамата лидери изразиха подкрепа за политическия процес под егидата на ООН.

Ердоган и Путин се споразумяха, че следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия ще се проведе в Турция.

След преговорите руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че е съгласувано още част от плащанията за руски газ да се извършват в рубли.

На срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Путин определи „Турски поток“ като един от най-важните маршрути за доставка на руски газ за Европа.

„Бих искал да отбележа, че „Турски поток“, чието строителство приключихме преди известно време, сега е една от най-важните артерии за доставка на руски газ за Европа“, заяви руският лидер, откривайки срещата с турския президент.

Путин добави, че „Турски поток“ работи гладко и европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това.

Кремъл призова Турция да не „дестабилизира“ Сирия с военна офанзива преди срещата между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

„Турция има легитимни опасения от съображения за сигурност, които ние, разбира се, вземаме предвид“, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Много е важно да не допускаме никакви действия, които биха могли да доведат до дестабилизиране на ситуацията в Сирия или които биха могли да застрашат териториалната и политическата цялост на Сирия“, добави той. По време на срещата на върха в Техеран миналия месец Путин изрази несъгласието на Русия с планираната от Ердоган офанзива.

Русия и Турция са двата основни международни играча в Сирия – страна, разкъсвана от война от 2011 г. насам, в която Москва подкрепя Дамаск, а Анкара – опозиционните групировки./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...