Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Храни и напитки » Съдът този път е безмилостен – потапя „Водолаза“ завинаги
Митовете на Пловдив Общество Пловдив Пловдив Важно Посоки Съд и Прокуратура Храни и напитки

Съдът този път е безмилостен – потапя „Водолаза“ завинаги

Адмирала командва уверено, но тъгата в очите му натежава
Коцето Адмирала командва уверено, но тъгата в очите му натежава
  • Легендарната пловдивска кръчма трябва да бъде съборена до 14 дни, гласи решение на Административния съд в Пловдив
  • Поети, художници, журналисти и обикнновени романтични пияници стягат опълчение, викат и братството на рокерите да брани капанчето, където голямата мастика е по-евтина от малка баничка
  • Коцето Адмирала още обслужва клиентите с капитанска шапка и моряшка фланелка, но признава, че скоро ще свие платната

 

Илияна АНГЕЛОВА


Октопод пие червено вино, морско конче – бира „Астика“, а русалка им е набучила мезето на тризъбец… Това е толкова самобитно и смело изкуство, че се простира много отвъд границите на кича и по-скоро се доближава до Шагал… Кръчма „Водолаза“ в Пловдив, където голямата мастика е по-евтина от малка баничка

След две седмици знаковото пловдивско заведенеие може да остане в историята. Трета година „Водолаза“ е в епиценъра на междусъседски войни и институционни решения.
Хиляди пловдивчани пазят спомени от завдението на ул. „Младежка“ 31 – в края на пазара. С годините „Водолаза“ се превърна в емблема на квартала по пътя към стадиона. „Най-хубавата бира с цаца в Пловдив“, възкликва пенсионерът Сашо Пелев. Рано сутринта е тръгнал на разходка, но след като е навъртял обиколка на Гребната база, за него е „закон“ да удари една ледена бира (преди да се прибере при бабата) под сянката на дебелите чинари и да позяпа „руалката“ и тризъбеца на Посейдон на алеята.

В 10 часа голяма част от масите са заети, към 12.00 почти няма свободни места. Зад бара неизменно е собственикът на заведението – Костадин Христов – Коцето, Капитана, Адмирала, Водолаза….С моряшката си шапка и тениска ви кара да се чудите дали не сте попаднали в крайморско капанче. Ценорасписът е закачлив, цените – народни, атмосферата – нещо средно между бар „Наздраве“ и Ганкиното кафене. Повече от 30 години е така. До вчера, когато Решението на Пловдивския апелативен съд слага край на тази квартална идилия. Окончателно, без право на обжалване.
„Аз съм над 70 години, мога и да не работя“, казва Адмирала  и признава, че не го е яд за бизнеса, а затова, че ще му липсват хората. Повечето от тях познава, откакто е отворил заведението. Заедно са остарявали. Само не разбира защо са му дали 14 дни срок да затвори, след като си е платил за цял месец“.

Клиентите обаче са уверени – „Водолаза“ ще го има

„Буря в чаша вода. Междувластието продължава и „Водолаза“ им е последна грижа на властимащите. Извиват ръцете на човека за по-висок наем“, твърди Николай Славов – поет, анализатор и изкушен от политиката. А за принудителното събаряне е категоричен: „Нека опитат. Тогава ще видят кон боб яде ли. Това не е обикновено квартално заведение. Тук идват хора от целия град. И от други градове ще дойдат. В интернет ще се организираме. Със сопите ще дйдат. А като дойдат рокерите с моторите да видим дали ще могат да стигнат до „Водолаза“, гневи се поетът.

Коцето Адмирала е спокоен, но в очите му тъгата натежава, че ще трябва да свие платната на Водолаза
Коцето Адмирала е спокоен, но в очите му тъгата натежава, че ще трябва да свие платната на Водолаза

На масата до него е пловдивският художник Димко Узунов, изрисувал всяко свбодно място по стените на „Водолаза“ с Посейдон, русалки, чудовища, сочни дами и шаржове на собственика. Не е оставил празно място дори по стените в тоалетната.

„Всичко това е застраховано в Норвежка застрахователна компания. Ще си търся правата, а съборят ли кръчмата, ще направя експозиция пред общината. Няма да е трудно – стените са преместваеми“, зарича се художникът

На съседната маса е Любо. Върнал се е от Германия за отпуската си. Всеки ден хапва тук и не може да си представи, че следващата година, като се прибере, заведението може да не съществува.
Възрастна дама, с капела, бастунче и гримирана, не вярва, че като дойде на пазара няма да се отбие във „Водолаза“- я за кафенце с приятелка, я да си вземе рибка за вкъщи.

„Адмирала не заслужава това. Няма празник, на който да не подари цвете на всяка дама – без значение дали е на 20 или на 4 тъти по двайсет“
В разговора се включват и други хора, готови да бранят любимото завдение. Припомнят, че докато е бил депутат, тук е идвал и Емил Кошлуков, за да се среща с учителя си по литература Стоил Куцев от Езиковата гимназия, чието любимо място е била кварталната кръчмичка.
„Абе, това е място с история, с дух, с атмосфера. Тук на една маса можеш да видиш кметове, общински съветници, чиновници, банкери, хора на изкуството и въглищари. Няма значение кой кой е, какъв е, човек с възможности ли е или си брои стотинките за кафе. Вижте, по масите има семейства с малки деца, млади хора, възрастни…Не остана друго такова място в Пловдив“, казва Георги и е готов, ако се наложи да участва в защитата на „Водолаза“.

„И от „арменското блокче“ ще дойдем. Тук се събираме като си дойде роднина или приятел от чужбина“, подхвърля мъж, който е дочул разговора докато си купува храна за вкъщи.

Димко Узунов, изрисувал всяко свбодно място по стените на „Водолаза“
Димко Узунов, изрисувал всяко свбодно място по стените на „Водолаза“

На изпроводяк, Николай казва: „Да заповядат. Да видим как ще съборят „Водолаза“. Тук ще сме и ще ги чакаме“.
Дотогава клиентите на култовото заведение ще се надяват вечер рекламата със сърце и надпис „кафе – кръчма“ да продължава да свети поне още 30 години.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...