Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » А ти чете ли какво пише в „Свидас“ за съда и крадците?
България Мнения ФБстатус

А ти чете ли какво пише в „Свидас“ за съда и крадците?

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Назаем от Славчо АТАНАСОВ, ФБ


Скъпи приятели, вероятно сте чули за скандалната ситуация с частната фирма на „Капитан Андреево“ и съдебната битка, с която държавата се опитва да си върне контрола по границите. Двете страни се съдят в множество дела, но по едно от тях, Върховният административен съд се произнесе в ущърб на българската държава.

Покрай тази случка се замислих до каква степен сме се заблудили по пътя си и сме забравили дори поуките на историята. И затова повтаряме грешките, както е известно.

Припомних си за един много известен исторически извор, наречен Сборникът „Свидас“. Тази книга е от времето на Византийската империя и всъщност е била строго секретен учебник, по който са обучавали византийските императори и децата на висшата аристокрация в така нареченото „справедливо и мъдро управление“.

В този сборник е включена една изумителна история, описана от византийските хронисти. Тя разказва за победата на българския Хан Крум над аварите. Когато сломил тези известни с храбростта си воини, Крум решил да разпита пленниците и им задал такъв въпрос: „Защо загина Вашето велико царство?“
Коленичилите пред трона му авари отговорили: „Първо, умножиха се взаимните обвинния. Загинаха по-храбрите и по-умните от нас. После НЕСПРАВЕДЛИВИТЕ И КРАДЦИТЕ СТАНАХА СЪУЧАСТНИЦИ СЪС СЪДИИТЕ. После от пиянството, защото, като се умножи виното, всички станаха пияници. После от подкупничеството и после всички взаимно се мамехме. И погибел излезе от всичко това“. Това са точните думи, описани от византийските историци в сборника „Свидас“.

Византийците толкова се впечатлили от тази история, че тя и Хан Крум са единственият чужд пример в тайния учебник. Всички останали са взети от византийската летопис. А историята, освен, че е истинска, звучи все едно е писана днес.

След като осмислил какво са му казали аварите, Крум създава прословутите си закони, прави и сериозна административна реформа на българската държава. Той управлява само 11 години, но промените, които е направил, осигуряват непрекъснат възход на България в следващите почти 150 години.
И тук се сещам за още една поучителна история. Общоприето е мнението, че съдебните решения не бива да се коментират, те трябва само да се приемат. Но един от най-великите древноримски магистрати – Квинтилиан е казал: „Понякога и най-висшият съд ражда висша несправедливост.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...