Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Асен Василев: Не получаваме руски газ чрез посредници
България Важно Политика

Асен Василев: Не получаваме руски газ чрез посредници

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев отрече България да получава руски газ чрез посредници. „Г-н Борисов, ако има някакви документи, нека да ги извади и покаже“, добави той. На въпроса получаваме ли руски газ в момента и по каква схема, Василев отговори следното: „Това е въпрос към „Булгаргаз. Доколкото знам, за последните месеци газ от „Газпром Експорт“ не е получаван. Всеки ден сме си изпращали заявката и на следващия ден не сме получавали количествата. Това е практика, която наложихме от момента, в който едностранно беше спрян договорът, за да може до края на годината, докогато изтече договора, да сме си изпълнили на 100% клаузите, които трябва да изпълни. След което можем да си предприемем арбитражните действия за това, че отсрещната страна не си е изпълнила задълженията“, добави той.

Василев заяви, че когато „Газпром“ е спрял да изпълнява доставките, газ е имало. „Нямаше ограничения за потребителите, вдигна се тогава цената от 140 на 160 лв. на мегаватчас. Следващият месец падна пак на 140 лв. При нас бяха най-черните сценарии – какво ще се случи, ако стане, недай Боже, „Чернобил“ 2, какво ще стане, ако се зарази реколтата, какво ще стане, ако спре газа, петрола, ако се затвори Босфора. От тази гледна точка имаше доста бърза реакция и нямаше спиране на потреблението“, каза още съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Василев заяви, че в момента получаваме пълния обем на азерски газ. „Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем азерски газ. Тези 30% ги получаваме по оригиналната договорена цена, а останалите ги получаваме по цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена в момента, в който се издаде акт 16 на връзката с Гърция“, обясни той.

Василев допълни, че „Продължаваме промяната“ са оставили държавата с 2 млрд. лв. по-нисък дълг, отколкото са го заварили през декември. На въпроса дали „Продължаваме промяната“ ще се яви заедно на изборите с „Демократична България“ Василев отговори: „Все още събираме и анализираме данни. Абсолютно прагматичен ще бъде подхода към решението дали заедно бихме взели повече мандати, отколкото поотделно.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...