Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Туризъм » Влагат близо 800 хил. лв. в електронен гайд за забележителностите на Пловдив
Маршрути Община Пловдив Посоки Технологии Туризъм

Влагат близо 800 хил. лв. в електронен гайд за забележителностите на Пловдив

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Илияна АНГЕЛОВА


С едно натискане на бутона на мобилното приложение всеки турист в Пловдив ще може да се ориентира към кой обект да тръгне, какво най-интересно може да види и колко е пътят дотам и с какво да стигне най-бързо. Това е част от проект за популяризиране на културното наследство на Пловдив, в който ще бъдат вложени  781 550 лв.

664 000 лв. от парите идват по Програма на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, а останалите са национално финансиране.

„Това е глобален проект, един от най-важните  за следващите 10 г.“, заяви зам.-кметът по култура Пламен Панов, който представи разработката „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Основната цел е чрез приложения експонатите и артефактите да оживяват. С помощта на таблети и телефони, гостите на града ще се насочват към исторически забележителности, галерии, музеи и библиотеки, разясни Панов и допъли, че в музеите и галериите на Пловдив има над 2 милиона движими културни артефакти .

Дейностите, които ще бъдат изпълнявани в рамките на 20 месеца, включват също обновяване и ревитализиране на помещения. Ще бъдат купени витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на експонатите.

Ще се разработи мобилно приложение – тип quest игра, което ще представя сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин, включващо аудио гайд. Приложението ще е базирано на истории от града и ще добавя стойност както в привличането на по-младата аудитория и туристите, така и ще донесе ползи за устойчиво развитие на бизнеса в общината. Дейностите по проекта ще активизират още повече интереса към културното наследството на Пловдив, ще създадат условия за привличане на нови публики и ще допринесат за създаване на нови предприемачески идеи, които ще генерират приходи в бъдеще, каза Панов.

В рамките на проекта се предвижда обучение на служителите на културните институции с цел привличане на повече посетители. Обучители от чужбина ще ги  учат да пишат проекти, на маркетинг и брандиране на културна организация, автоско право.

На представянето присъстваха директорите на  участниците в проекта, които са Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Общински институт „Старинен Пловдив“.
Ръководител на екипа по проекта е Петя Щерева от ДК „Борис Христов“, координатор е Таня Славова от ОИ „Старинен Пловдив“, връзки с медиите Катрин Гутман.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...