Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » В Елшица обявиха частично бедствено положение заради пожара (ВИДЕО)
България Важно Инциденти

В Елшица обявиха частично бедствено положение заради пожара (ВИДЕО)

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Трети хеликоптер се включи в гасенето на пожара в панагюрското село Елшица, където обявиха частично бедствено положение. Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов пристигна на място. „Засегнати са основно държавни горски територии. Доколкото разбрах има и земеделски. За съжаление, иглолистните масиви може да бъдат увредени безвъзвратно и да се наложи последващо тяхно залесяване, тъй като черният бор, който гори върхов, трябва да бъде отсечен”, каза той.

Преди обяд два хеликоптера се бореха с пламъците, които са обхванали над 2000 декара иглолистна гора. Огънят е локализиран, но ситуацията не е напълно овладяна, тъй като в следобедните часове вятърът започна да разпалва нови огнища във вече съществуващите такива.

Снощи обстановката също бе напрегната. Пожарът застраши две села, като стигна и до обитаеми къщи. Пламъците наложиха евакуацията на един мъж. Огънят е тръгнал от съседното село Левски и е стигнал до Елшица. В огнен капан попадна и резерват за елени и сърни, като още вчера беше разпоредено огражденията да бъдат премахнати, а животните – освободени. През изминалия ден екипи на пожарната в цялата страна бяха на крак, за да реагират на подадените десетки сигнали за пожари.

Риск за населените места няма, успокояха властите. „Пряка опасност няма. В условията на такава стихия правим всичко възможно точно това да бъде предотвратено”, заяви областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Втори военен хеликоптер се включи от рано сутринта да облива с вода огнената стихия. По 10 километровия фронт на пожара огнеборците се борят с три огнища. Тежка техника уширява просеките, за да спре пътя на огъня към селото. Теренът е труднодостъпен. Гаси се на ръка. Сред доброволците е и жена, дошла от съседното село. Според местните жители има две версии за пожара – че е тръгнал от незагасен фас на цигара или от умишлено запалено стърнище в нива. „Тепърва ще се изготви пожаро-техническа експертиза и то едва, когато пожарът бъде ликвидиран. Засега не са налични данни, които да сочат умишлена намеса”, каза ст. комисар Петко Шотлеков – директор на ОД МВР-Пазарджик.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...