Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Енергетика » Христов: Част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски
Бизнес България Важно Енергетика Политика

Христов: Част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски

Росен Христов
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

„Ние сме експертно правителство и разглеждаме абсолютно всички възможности за доставка на газ, включително и възобновяване на доставките от „Газпром“. Приоритетно гледаме алтернативни доставчици, но ако се окаже, че те не са достатъчни, няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата“, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени към други европейски държави и които те изпълняват. „Няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от „Газпром“ не означава, че излизаме от рамката на ЕС, няма да приемем различни условия от тези, които имат Германия и други държави от ЕС“, допълни Росен Христов. „Има вече направени анализи на всички рискове, така че, ако започнем преговори, ние ще адресираме всичко, което е критично за нас, така че доставките да бъдат стабилни, на оптимална цена и с максимална сигурност“, каза още той.

Росен Христов заяви, че сега не купуваме директно от „Газпром“, но част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски. В коментар на обсъждането от КЕВР на по-скъп газ със 60% със задна дата той отбеляза, че потребителите донякъде са защитени, защото са на регулирания пазар, а топлофикациите също се ползват с определени защити, така че сметките няма да скочат със 60% за битовия потребител. „Това съвсем не е така за индустриалните потребители, които ще усетят поскъпването на газа, а ние ще усетим поскъпването чрез техните продукти и услуги“, каза той.

Според Росен Христов въпросът с компенсациите е сложен. „Тези, които са уредени до момента законово, ние работим в тази законова рамка, нямаме възможност да променяме бюджета, след като няма работещ парламент. Вероятно следващото правителство ще има възможност да направи някакви корекции в бюджета и да адресира такива нужди, ако е необходимо“, отбеляза министърът.

По думите му фалити не трябва да се очакват. „Приоритетите на Министерството на икономиката и на правителството са ясни. Това е максимална диверсификация на доставчиците на газ, така че да обезпечим количества и цена, и вярвам, че ще се справим с тази задача, и можем да очакваме една пазарна цена, така че индустрията и крайните потребители да не изпаднат в някаква сериозна криза“, допълни Росен Христов.

Според него ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращи цени на всичко. Диверсификацията е добър инструмент за овладяване на кризата и тя означава да намерим много доставчици на газ, така че да имаме конкурентни условия и стабилни количества, каза министърът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...