Новини от Пловдив » Бизнес » Патова ситуация в ДКК, директорът Нитова спъва назначенията на министър Стоянов
Бизнес България Важно

Патова ситуация в ДКК, директорът Нитова спъва назначенията на министър Стоянов

Смиляна Нитова
Смиляна Нитова

Патова ситуация се оформя в Държавната консолидационна компания (ДКК). Изпълнителният директор на ДКК и член на борда на директорите Смиляна Нитова отказа да впише назначените от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който е принципал на дружеството и по закон по свое усмотрение може да прави всякакви промени в състава на съвета на директорите, предава Нюз.бг.

Какви са причините за този отказ – според Нитова не е проблем това, че министърът назначава хора, а начинът, по който го прави.
„Министър Стоянов ме извика на разговор, който беше в посока положението във ВМЗ и в други дружества. Тръгвайки си накрая, той ми предостави едно пълномощно и декларация и ми каза, че това е във връзка с дейността на ДКК. Излизайки от кабинета, аз му позвъних да попитам за какво точно се отнася и тогава той ми отговори, че ще депозира документи за промяна и увеличение на състава на директорите на ДКК. Да, това е негово право, но не по този начин да бъда подведена с подписването на декларации, без да ми е разяснено за какво точно се отнася. И затова съм депозирала жалби във връзка с това искане“, представи мотивите си на пресконференция шефката на ДКК.

Тя съзря и политически натиск в действията на служебния министър – така например на 8 август в 17.30 часа, в края на работни ден, двама служители на министерството влезли в „КИНТЕКС“, за да се снабдят с фактури и документи, които в крайна сметка са им били предоставени. „Защо така спешно, бързо и по този начин? Това на какво ви прилича?“.

„Ясно е, че със своето поведение (служебният министър Стоянов) спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира дружествата и компанията, което не е в интерес нито на ДКК, нито на държавата“, каза Нитова.

Тя неколкократно подчерта и успехите на ДКК по време на управлението на Корнелия Нинова на икономическото ведомство. Така например към края на декември 2021 година наличните средства в компанията били 34,79 милиона лева, като за 6 месеца под ръководството на Нинова се увеличили до 46,1 милиона.

Интересна ситуация се разигра по време на пресконференцията, когато в нея се намеси и един от назначените от министъра, но невписани все още членове на борда на директорите – адв. Венцислав Димитров, който заяви, че министърът е в правото си да назначава, а директорът на ДКК е длъжен да се подчини на нарежданията. В крайна сметка непредвиденият нов участник в брифинга доведе до това Нитова да прекрати събитието.

„Няма как това да е така“, коментира в последствие Венцислав Димитров твърденията на шефката на ДКК, че назначаването на новите членове е станало не по правилата и с нужната документация.

„На срещата при министъра й е обяснено – увеличавам съвета на директорите на седем души, гласувам доверие на нови три лица. Това обстоятелство трябва да бъде вписано, тъй като в настоящото управление има по-малко членове. И оттук нататък г-жа Нитова е разписала пълномощното, има декларация, която е бланкетна действително, но пак е подписана и приложена по партидата на дружеството. Оттук нататък тя трябва да бъде изпълнена. Това, което Нитова впоследствие е направила, е, че е декларирала, че оттегля пълномощното за представителна власт, като вътре в заявлението са цитирани точно решенията на министър Стоянов. Това говори, че естествено е била запозната и наясно с нейното съдържание“, каза Венцислав Димитров.

Към момента борда на директорите на ДКК е от 4 души, като по правилник те трябва да са минимум 5. Решение за увеличаване на броя на членовете е имало и от страна на Корнелия Нинова, но такова не е станало факт поради неясни причини.

„Това е нарушение на устава, в действащия такъв е записано, че борда е от петима до деветима членове. Би било нарушение ако се избере борд от 11 или от 3-ма души“, каза още Димитров. И посочи – получилият се казус неминуемо щял да повлияе върху работата на ДКК.

В крайна сметка и хлябът, и ножът са в ръцете на министър Никола Стоянов, който би могъл просто да отстрани Смиляна Митова от шефския пост и от борда на директорите, като така казусът да бъде решен.

Припомняме, през февруари 2022 г. вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че целта им е промяна. В началото на декември 2021 г. прокуратурата предаде ДКК на Антикорупционната комисия. Дни преди това от ДКК беше отстранен директора Ваня Караганева.

След това от 8 март в Министерството на икономиката и индустрията (МИИ), оглавявано от вицепремиера Корнелия Нинова, са започнали действия за промяна в начина на представляване на ДКК. Тогава с промени в Търговския регистър бе сменен изпълнителния директор Михаил Кумчев, назначен само преди около месец. На негово място бе назначена Смиляна Нитова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...