Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Газовата връзка с Гърция готова през септември
Бизнес България Важно Енергетика

Газовата връзка с Гърция готова през септември

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

„В началото на септември очаквам интерконекторът да бъде пуснат в експлоатация. Противно на всички спекулации нашето правителство не само, че не опитва да спре интерконектора, ами сме впрегнали около 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок. Преди нас ситуацията просто е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация. Всички проблеми по документите вече са отстранени, вписването е вкарано наново и трябва да излезе в срок. По думите на министъра обаче това е най-малкият проблем, а правителството няма да си затваря очите за нередности по строежа. По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта. Пожарната безопасност – няма как да пуснем обект който не отговора на системите на безопасност. Как можем да пуснем обект, до който не е изграден път, по който пожарната да стигне до него – това е пренос на газ. Други системи за контрол все още не функционират – някои са завършени частично, други са в процес на тестове“, това коментира служебният енергиен министър Росен Христов.

Министерството се е свързало със строителя – гръцка компания, върху която се опитва да увеличи контрола, но и да предостави експертна помощ, за да бъде завършена тръбата навреме. Росен Христов отново ще инспектира строежа следващия понеделник. „Откакто сме дошли в министерството, не сме осъществявали контакти с „Газпром“, заяви Христов и отново повтори, че руският доставчик е само една от възможностите, като ще бъде последен вариант на правителството за преговори. „Имаме им контактите, имаме преписката, ако се наложи, ще се свържем. Към момента приоритетите са за доставка на LNG“, каза Росен Христов.

Той отново потвърди, че с решение на МС е одобрено отпускането на заем от 800 млн. лв. за „Булгаргаз“ с цел осигуряване на средства за закупуване на газ и оперативни разходи. „Това е част от оперативната програма, изготвена от оперативния щаб и Министерството на енергетиката и вярваме, че така „Булгаргаз“ ще може да посрещне нуждите си през идните месеци.“ Христов отново подчерта, че „Булгаргаз“ не е в несъстоятелност и не е фалирала – проблемът е свързан с наличието на средства и възможността за разплащане.

Министърът призна, че още е управител на 5 фирми след встъпването си в длъжност, като има срок от 1 месец да приключи документалните процедури.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...