Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » Марица обрасна като джунгла, въпрос на време е да удави Пловдив
Градът Екология Общество Община Пловдив Пловдив Важно

Марица обрасна като джунгла, въпрос на време е да удави Пловдив

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!
  • Наводненията край най-голямата българска река се редуват през 15-20 години. Значи скоро да чакаме голямата вълна, опасяват се хората с имоти край моста на Герджика и други райони край бреговете

Илияна АНГЕЛОВА


Огромни върби, високи треви, изсъхнали дървета, боклуци и жабуняк – това е гледката за всеки пловдивчанин или гост на града, който реши да се разходи край Марица. Бреговете на реката са обрасли като тропическа гора, коритото също видимо е стеснено в рамките на града. Много от дърветата са изсъхнали и изгнили, но има цели участъци, където от зелени израстъци вода не се вижда. Още повече, че нивото на реката е паднало до критичния минимум, а на места коритото е затлачено и въди жаби и комари.

Живещите наоколо се оплакват, че по цяла нощ жабите крякат и смущават съня им

По-неприятни са обаче рояците от комари, заради които не могат да си отворят прозорците. „Не дай боже, някой да забрави комарника отворен. Няма заспиване. Във всяка стая сме с апаратчета против гадинките“, коментират хора от кафене срещу реката.

Друго притеснение на живеещите в близост е реката да не прелее, заради затлачването от огромни корени и паднали дървета. Безпокойство будят и напуканите крайбрежни стени, които при по-силни дъждове може и да не издържат приливна вълна от изпускане на язовири.
Последното голямо почистване на коритото на реката в Пловдив беше преди повече от 10 години. Оттогава всяка година се правят палиативни или поддържащи опити за разчистване на растителността, но общинското предприятие „Градини и паркове“ в града не разполага с достатъчно  и подходяща техника.

Сега е идеалното време за разчистване на коритото, защото водата е малко. Наесен, когато водите вдигнат нивото ще е много по-трудно и скъпо, коментират специалисти.

Еколози припомнят, че при високи води Марица може да наводни почти цялата северна част на града и огромни територии откъм юг.  Кършиякалиии още помнят голямото наводнение през 2005-а година по времето на кмета д-р Иван Чомаков, когато водата при моста на УХТ беше на две педи от парапета, а край езиковите гимназии преля. Наводни приземните етажи на Окръжна болница, десетки къщи и блокове в Захарна фабрика. Наложи се денонощно камиони да карат камъни за укрепване на брега.

Историческите данни показват, че такива наводнения се повтарят през 15-20 години. Съвсем реално е да очакваме отново голяма наводнение в следващите години. За да се избегнат големи щети, е необходимо да се почисти коритото на реката от излишната растителност. Самото почистване също изисква проект, който да се съобрази с всичките изисквания за защита на флората и фауната, а и мостовете по реката, обясняват ландшафтни архитекти.

Открай време при по-силни дъждове и когато реката е пълноводна, живеещите на бул „Марица“ имат проблеми с наводняването на мазетата. Този проблем е установен веднага след построяването на подпорните каменни стени в коритото на река Марица. Първи със сиенитни камъни започнал да „укротява“ реката легендарният кмет Божидар Здравков. Започнал проекта в първия си мандат през 1934 година в района на моста на Герджика. Приемникът му Георги Тодоров обаче зарязал идеята, а камъните „изчезнали“ по частни къщи и вили на негови приближени. Във втория си мандат Божидар Здравков подновява строителството през 1937-а, но поради липса на средства и той спира.

След 60 години обещания през 1937 г. най-сетне започва изграждането на защитни стени по брега на река Марица, за да се сложи край на постоянните наводнения.

Чак по социалистическо изграждането на стените се подновява, но пак след неописуемо бедствие – голямото наводнение през 1957 година, когато половин Пловдив е залят, а 10 500 филибелии остават без подслон. Старите пловдивчани помнят, че приливът стигнал чак до Инвалидния квартал край Пещерско шосе, а един ръкав се отклонил към пътя за Коматево. При кв. Захарната фабрика дигата се скъсала, домъкнати от течението дървета запречили стария мост и реката преляла от двата бряга. Същият апокалипсис удавил Столипиново и отнесъл някогашния дървен мост при Ландос, припомнят пловдивски историци.

Зидарията, укрепваща бреговете на река Марица е измайсторена от ръчно изработени дялани блокове от сиенитни и гранитни скали с височина около 30 см и е част от автентичността и уникалния дух на Пловдив, но нищо не пречи старите зидове да се запазят, а в същото време да се приложат съвременни методи за хидроизолация, за да бъдат защитени имотите на хората край реката.


Припомняме, че една обществена поръчка за почистването на коритото беше отменена, тъй като общинските съветници от „Демократична България“ заподозряха в нея непрозрачност и настояха Община Пловдив да я прекрати затова, че се възлага от администрацията директно на изпълнител. Сега е обявена нова.

Надежда, че проблемът може да бъде решен скоро е и проведената среща между кмета Здравко Димитров и областния управител Ангел Стоев, на която и двамата бяха единодушни, че заедно трябва възможно най-бързо да разрешат проблема. Дотогава живеещите до реката да се молят Марица да не прелее и да си купуват репеленти.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...