Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » „Сиела Норма“: Има 12 837 машини за гласуване, достатъчни са
България Важно

„Сиела Норма“: Има 12 837 машини за гласуване, достатъчни са

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

„Обществена поръчка ще определи коя фирма ще достави машините за предсрочните избори“, заяви директорът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. „Наличните машини са 12 837 – тези, които са дали дефекти, ще бъдат ремонтирани за сметка на „Сиела Норма“. Устройствата продължават да се съхраняват в същия склад, където и миналата година“, каза още Тодоров. По думите му обществените поръчки за машините са прозрачни и единственият критерий е цената. „Трябва да обещаеш, че ще я изпълниш и да дадеш най-ниска цена и всеки може да се пробва. Ключът за софтуера е предаден навреме – няма как да се проведат избори без софтуер“, подчерта Тодоров.

„Нямаме достъп до последната версия на софтуера – дали е същата или има някакви доразработки. Наистина сме на същата позиция, като всяка друга компания, с изключение на това, че имаме повече опит. Нови машини за този вот няма да се купуват, тъй като за това трябва решение на парламента, но още 2000 машини биха покрили изцяло секциите в страната“, допълни Тодоров.

„В момента Изборният кодекс е написан според това колко машини имаше в България тогава и затова пишеше, че машини се слагат в секциите с над 300 избиратели. Ако се закупят още 2000 машиин, ще бъдат покрити всички секции. за това обаче трябва да има решение на парламент и сега няма как да стане. Но при един редовен парламент има логика в това“ обясни директорът на „Сиела Норма“. Той е категоричен, че гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия, както и че рискът от манипулации е минимален.

„Доказа се първо практически и второ може да се анализира – машините имат защита от това някой да интервенира софтуера, той записва, има лок журнал, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат проверени. Има и технологична възможност за бързо и автоматично броене“, допълни Тодоров.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...