Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Служебният кабинет подготвя процедури за 3,7 млрд лева по плана за възстановяване
Бизнес България

Служебният кабинет подготвя процедури за 3,7 млрд лева по плана за възстановяване

Атанас Пеканов
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Служебният кабинет подготвя необходимите процедури, за да може страната ни да усвои общо 3,7 млрд. лева по първото и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов.

„В идните месеци предстои да се подготвят и стартират процедури по Плана за възстановяване и устойчивост за над 3,7 милиарда лева. Поели сме ангажимент да работим за подсигуряването на този значителен ресурс и да го защитим. За да отключим тези средства, трябват реални действия. От една страна, това са инвестиционни действия и проекти, които трябва да стартират, за да помогнат на икономиката ни и да я направят по-устойчива. В същото време предстоят да се подготвят и приемат законодателни промени, които да ни позволят да изпълним тези 22 законодателни мерки по второто плащане. Нашата цел в следващите като служебен кабинет е да подготвим тези мерки, като целта е България да отговори на тези изисквания“, посочи основните си цели той.

Въпросните 22 законодателни промени, които ще подготви служебния кабинет за разглеждане в Народното събрание, обаче не означават промени в 22 закона, както твърдеше в края на управлението си експремиера Кирил Петков. Така например 5 или 6 от тези промени в сферата енергетиката може да се случат само чрез промяна на Закона за енергетиката, стана ясно от думите на Пеканов.

За окончателното изпращане към Еврокомисията на нужната документация за получаване на първия транш по Плана, който е в размер на 1,3 милиарда евро, пречи това, че 1 от 22-те мерки все още не е финализирана. Става дума за проект за модернизация в МВР, вкарана от кабинета на „Петков“.

„По един инвестиционен проект от тези 22 мерки има още някои проблеми, но работим в много близък контакт с МВР. Това е проектът за модернизация в МВР, който се казва „Изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиорелейна мрежа“. Това е проект, който не намери място във версията на плана, който аз изпратих в Брюксел през миналата година, тъй като не бях напълно сигурен в неговата техническа реализируемост. Той обаче е част от приетия от редовното правителство план и съответно трябва да се движи. Проведе се открита тръжна процедура през месец юни, на която не се яви никой, тоест няма избран изпълнител, което е ключово условие“, поясни казуса вицепремиерът.

В момента обаче се водят активни разговори с ЕК за решаване на казуса, като Пеканов е оптимист за положителния изход.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...