Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » 42 войници убити при кръвопролитна атака на „Ислямска държава” в Мали
Важно Свят

42 войници убити при кръвопролитна атака на „Ислямска държава” в Мали

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

При джихадистка атака с дронове бомби в Мали загинаха 42 войници, съобщиха властите. Други 22 войници са ранени, а 37 терористи са неутрализирани.

Това е най-кървавата операция на джихадистите в страната, чиято терористична война се разпростира от северната част на страната към центъра и юга и в съседните Буркина Фасо и Нигер.

Нападението е извършено в неделя в град Тесит, в размирния регион на “трите граници”, където се събират границите на трите държави. В понеделник армията съобщи, че загиналите войници са 17 войници, както и четирима цивилни. Роднини на жертвите, пожелали анонимност, казаха, че някои от загиналите цивилни са били лица на изборни длъжности.

Според властите престъплението е извършен от групировката „Ислямска държава в Голямата Сахара” (ISGS). Нейни членове са използвали дронове с експлозиви, както и кола бомба.

Последният път, когато въоръжените сили на Мали претърпяха такива загуби в същия регион бе в края на 2019 г. и началото на 2020 г. Тогава стотици войници бяха убити при атаки срещу близо дузина бази, обикновено извършвани от изключително мобилни бойци на мотоциклети. Набезите накараха малийските, нигерийските и буркинските сили да се оттеглят от създадените бази и да се настанят на по-добре защитени места.

През януари 2020 г. Франция и нейните съюзници от Сахел се договориха за натиск срещу ISGS на среща на върха в По, югозападна Франция. Няколко от нейните лидери бяха убити, включително основателят й Абу Уалид Ал-Сахрауи, но местните хора казват, че групата е продължила да набира хора и да извършва своите операции./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...