майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Градът » „С деца на тепе“ се завръща на Бунарджика на 10 септември
Градът Култура Пловдив

„С деца на тепе“ се завръща на Бунарджика на 10 септември

Образователният фестивал “С деца на тепе” се завръща на Бунарджика на 10 септември след 2-годишна пауза заради пандемията.  Събитието ще започне в 10 часа, а в рамките на няколко часа алеята пред паметника на Васил Левски ще бъде притегателен пункт за деца от 3 до 13-годишна възраст и техните родители. Детският празник се  организира с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с Район „Централен“.

Повече от 40 участници ще представят своите дейности, услуги и продукти, насочени към деца, каза Десислава Десева, част от екипа на фондация „С деца на тепе“.

В събитието ще се включат над 3000 деца. На последното издание преди пандемията участваха също 3000 дуца, каза пред журналисти кметът на “Централен“ Георги Стаменов.

Детският празник за първи път ще е част от културния календар на Пловдив, обяви зам.-кметът по култура Пламен Панов.

„Тази година Община Пловдив е отделила рекордните 100 000лв., с които ще се финансира проекти в синхрон с политиките на града. Темата на фестивала се припокрива с идеята, която устойчиво и последователно реализираме с г-н Стаменов – тази за оживяване на тепетата“, допълни Панов. На 18 септември също на Бунадржика ще се проведе и музикалното събитие „Пътят към върха“.

В инициативата ще се включат РСПБЗН-Пловдив и Охранителна полиция. Комисар Костадин Костов, началник отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Пловдив обяви, че на фестивала децата ще имат възможност да се докоснат до помощните средства на полицаите, да видят кучетата им и да узнаят още подробности за професията на полицаите.

Пожарникарите ще покажат на децата какви неща е необходимо да включат в раница при бедствия – при пожари, наводнения, земетресения. Те ще научат как да боравят с пожарогасител и как се облича спасителна жилетка. Чрез игри ще се превърнат в огнеборци и спасители, обясни Веселин Кашилски от РДПБЗН.

Сред най-интересните инициативи са работилници „Рециклиране“, „Открий ме в джунглата“ – опознавателна обиколка на тепето, актьорски уъркшоп, лекция по темата „по-малко екран за децата“, открита тренировка по Да Дао и даване на първа помощ, занимания за подобряване паметта на децата, сглобяване на играчки и много други.

Децата ще могат да се срещнат с екипите на полицията и пожарната, които ще им разкажат и покажат повече за пътната безопасност, как да реагират при бедствия, аварии и различни ситуации. Специалисти от Природонаучния и Етнографския музей в Пловдив ще им разкажат за културните институции.

За любителите на музиката и танците подготвяме програма с народни танци, импро театър, музикални изпълнения на китара от деца, корейски, модерни и тик-ток танци, художествена гимнастика и други, посочи Румяна Киризиева, координатор на програмата. Участие ще вземат Y&M Melodic Project – Милен Димитров и Йоана, арт център “Алехандро”, група “Knock Out”, както и “Арт Войс Център” .

В 12:30 часа ще бъдат изтеглени десетки награди от томбола, като всички те са предоставени от дарители на събитието. Входът е свободен и по време на фестивала няма да има никаква търговска дейност, уточни Десева./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...