Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Шефкет Чападжиев посети родния Мадан, разгледа за какво е дарил $1 млн. на болницата
България Важно Здраве Мадан Регион Смолян

Шефкет Чападжиев посети родния Мадан, разгледа за какво е дарил $1 млн. на болницата

Шефкет Чападжиев с кмета на Мадан Фахри Молайсенов
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Скъп за нас съгражданин – г-н Шефкет Чападжиев, пристигна в Мадан от далечен Чикаго за традиционните празници, съобщи във фейсбук профила си кметът на общината Фахри Молайсенов.

По негово настояване двамата посетили общинската болница. Там градоначалникът показал всичко, което е закупено досега с част от единия милион долара, дарени от Чападжиев за лечебното заведение. Навсякъде има стикери с името му и мъдри мисли за смисъла от богатството. Мултимилионерът, чийто произход е от Мадан, дари на местната болница огромната сума в началото на 2019 г. Той повери парите на кмета Фахри Молайсенов с пълното си доверие, че той ще ги употреби по най-добрия начин. Волята му е с тях да се купи медицинска апаратура и техника. Тогава заяви, че винаги е искал да направи нещо за родния си град.

При връщането му през 2018 г. на няколко пъти трябвало да посети болницата в Мадан, защото открили тумор на брат му. Видял, че апаратурата е толкова стара, че или не работи, или не може да прави качествена модерна диагностика. Един от лекарите бил откровен – че с тази апаратура и да са искали, не са могли да открият заболяването му по-рано. За съжаление, за една седмица брат му си отишъл. Тогава решил да направи дарението. Но трябвало да намери човек, на когото вярва. Човек, който да стане гарант, че парите няма да бъдат откраднати или похарчени на вятъра. На въпрос дали лесно е намерил такъв човек, Чападжиев отговаря: „Не бе много трудно. В последните няколко години забелязах, че всеки път, като дойда, има нещо ново направено в града. Кметът изглежда свестен, честен, точен и всеотдаен човек. Последното лято доста говорихме. Той работеше усилено по изграждането на новия площад в града, който не бе пипан, откакто го помня. Изцяло се обнови сградата на читалището. Прочетох, че стартират близо 30 нови обекта в Мадан, сред които реконструкция на водопровода и канализацията, общински пътища, детски площадки, озеленяване. Като го наблюдавах, реших, че може да поеме отговорност за моето дарение. Винаги има риск, разбира се. Понякога съм се лъгал, но се надявам да не е така и с общи усилия да направим нещо добро за града“.

Молайсенов обясни, че парите не са изхарчени и си пазят още 730 хиляди. „Никога не съм постъпвал лекомислено. Искаме информация от управителя на болницата д-р Хаджиев – каквото са поискали, особено в пандемията, им е закупено, като най-модерния скенер в областта за близо половин милион лева. Купили сме много апарати за лабораторията. Осигурихме абсолютно нов инструментариум за операционния блок. Всичко, което е належащо, го купуваме, но не харчим парите с лекота“, подчерта градоначалникът. До момента с парите на бизнесмена е купен компютърен томограф (скенер), синхронизиран дефибрилатор, мобилен дигитален рентгенографски апарат, портативен ехокардиограф, инфузионни помпи, електрохирургична система, електрически интензивни легла, хематологичен анализатор, анестезиологичен апарат, хирургичен инструментариум и др. Всичко закупено с дарените средства е обозначено със специален стикер.

Дори хирургичният инстриментариум, който е с доста малки размери, е с логото „Chap”. Предстои да бъде закупена още апаратура за над 700 хил. лева. Предвидено е тя да е от най-висок клас – ултразвукова система за акушеро-гинекологична диагностика, универсална видео-ендоскопска система, комбиниран аудиометър с импедансметър, портативен тестер за изследване на отоакустични емисии при новородени и малки деца, УНГ-юнит с микроскоп и ендоскопи, апаратура за операционен блок, радиочестотен генератор с най-малко 10 електрода за безкръвни операции, медицинска апаратура за параметричен мониторинг, фетален (акушерски) монитор, регистриращ детски сърдечни тонове, контракции и параметри на майката, видеоколпоскоп и много други. Чападжиев изразил задоволство от новата апаратура. Бил впечатлен от обновеното болнично заведение. Пожелал на екипа на болницата със здраве да ползват новите придобивки. „Лично аз използвам повода още веднъж да му благодаря за направения огромен жест към цялата общественост в общината. Със закупеното оборудване болницата в Мадан вече разполага с апаратура за предоставяне на качествено медицинско обслужване“, каза кметът Молайсенов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...