майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Свят » Украйна заличава от учебниците Толстой, Пушкин, Достоевски, замества ги с Бърнс, Мицкевич, О’ Хенри
Войната в Украйна Образование Свят

Украйна заличава от учебниците Толстой, Пушкин, Достоевски, замества ги с Бърнс, Мицкевич, О’ Хенри

Руският език и литература изцяло отпадат от учебната програма в Украйна след шести клас, съобщи Министерството на образованието и науката в страната. Пушкин, Толстой и Достоевски ще бъдат заменени от Лафонтен, О’ Хенри, Анна Гавалда, Робърт Бърнс, Хайне, Адам Мицкевич, Пиер Ронсар, Гьоте….

Украинското министерство на образованието обяви, че от учебните програми по чужда литература са извадени произведения на руски и беларуски автори, пише „Дневник“.

На тяхно място, според съобщение на ведомството, се добавят произведения на чужди писатели така, че да се отчетат литературният процес и възрастовите особености на учениците – от О. Херни и Анна Гавалда до Жан дьо Лафонтен, Ерик-Еманюел Шмит и други. На мястото на руските поети влизат шедьоври на автори като Робърт Бърнс и Йохан Волфганг фон Гьоте.

Преразглеждането на програмата е резултат от войната в Украйна. Решението се очакваше, след като още през юни министърът на образованието Андрий Витренко съобщи за план да се премахнат всички възпяващи руската армия произведения, а това включва дори „Война и мир“ на Лев Толстой.

От рускоезичната литература в програмата остават автори като Николай Гогол и Михаил Булгаков, чиито живот и творчество са тясно свързани с Украйна. „Дванайсетте стола“ на Иля Илф и Евгений Петров и „Бабий Яр“ на Анатолий Кузнецов остават в допълнителната програма.

Ревизират се и моменти от програмата по история предвид новите историографски разработки:

Съветският съюз например се разглежда като „Правителство от имперски тип“;

в училище ще се изучава „въоръжената агресия на Русия срещу Украйна“ от 2014 г.;

въвеждат се понятия като „рашизъм“ – трактовка на руската идеология и социални практики по времето на Владимир Путин, свързани с „цивилизационната роля“ на Русия и руският военен експанзионизъм;

ще се изучава и понятието „руски свят“ – „русский мир“ – концепцията за ориентирана около Русия, културата и езика ѝ общност, която според Украйна и други страни и политици в Европа е база на съвременен империализъм и реваншизъм.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...