Новини от Пловдив » Важно » 34 години затвор за гражданска активистка в Саудитска Арабия, имала акаунт в Туитър
Важно Свят

34 години затвор за гражданска активистка в Саудитска Арабия, имала акаунт в Туитър

Саудитската студентка в университета в Лийдс Салма ал-Шехаб, която се върнала в кралството за почивка, е осъдена на 34 години затвор за това, че е имала акаунт в Twitter и е следвала и споделяла с дисиденти и активисти.

Присъдата от Специалния съд по тероризма на Саудитска Арабия е произнесена седмици след посещението на президента на САЩ Джо Байдън там, за което правозащитници предупредиха, че може да окуражи кралството да засили репресиите си срещу дисиденти и други продемократични активисти.

Случаят е и последният пример за това как престолонаследникът Мохамед бин Салман се е насочил към потребителите на Twitter в кампанията си за репресии, като в същото време контролира голям непряк дял в американската социална медия чрез саудитския инвестиционен фонд – Public Investment Fund (PIF).

34-годишната Салма ал-Шехаб, майка на две малки деца, първоначално беше осъдена да изтърпи три години затвор за „престъпление“, изразяващо се в използване на интернет сайт с цел „предизвикване на обществени безредици и дестабилизиране на гражданската и националната сигурност“. Но апелативният съд постанови нова присъда – 34 години затвор, последвани от 34-годишна забрана за пътуване – след като прокурор поиска от съда да разгледа и други предполагаеми престъпления.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...