Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » 8 000 повече самоубийства в Япония заради пандемията
Свят

8 000 повече самоубийства в Япония заради пандемията

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

COVID пандемията е довела до още 8000 самоубийства в Япония между март 2020 г. и юни 2022 г., предаде агенция Киодо, позовавайки се на скорошно проучване.

До март тази година в Токио и други райони на Япония бяха наложени COVID мерки, като хората бяха призовани да се въздържат от пътуване извън границите на префектурата, а ресторантите и баровете – да затварят по-рано.

Изводите показват, че най-голямо увеличение на самоубийците има при жените между 20 и 30 години, както и жените на възраст 19 или по-млади.

„Жените, които по-често не са на постоянна работа, са склонни да бъдат по-засегнати икономически, докато при младите хора е по-вероятно да бъдат принудени да се изолират поради свързани със свободното им време ограничения“, каза Наката.

По данни на правителството броят на самоубийствата в Япония е стигнал 21 000 през 2020 и 2021 г., докато през предходните две години те са били около 20 000. Влиянието на пандемията от коронавирус за това увеличение обаче оставаше неясно. Смята се, че в Япония икономическите затруднения са един от двигателите на процента на самоубийствата, тъй като смъртните случаи растат, когато нивото на безработица се повишава.

Най-големият брой на самоубийства, свързани с пандемията – 1837, от които 1092 на жени, са на хора между 20 и 30 години. Тази категория самоубийства съставлява около 30 процента от общия брой за възрастовата група. 377 от свързаните с пандемията самоубийства са извършени от хора на 19 години или по-млади. От тях 282 са на жени. Въпреки че от 2010 г. самоубийствата в Япония намаляват с между 500 и 3000 годишно, през 2020 г. за първи път от 11 години тенденцията започва да върви нагоре. Числото остава почти същото през 2021 г.

Докато самоубийствата сред мъжете намаляват за 12-та поредна година, тези при жените се увеличават за втора поредна година. Броят на учениците в начален, прогимназиален и гимназиален етап, посегнали на живота си, достигна рекорд от 499 през 2020 г. и запази възходяща тенденция. След като правителството предприе строги мерки за ограничаване на COVID заразата, нивото на безработица в държавата запази високи нива.

„Важно е да се преценяват рисковете от ограничаване на коронавирусните инфекции и преустановяването на социални и икономически дейности“, каза Фумио Отаке, преподавател в университета в Осака и член на правителствения комисия за мерките срещу COVID. Той призова правителството да промени политиката си, като вземе предвид данните за самоубийствата.

„За да се поддържат социално-икономическите дейности, е необходимо да се облекчат мерките, като съкращаване на периода на изолация за заразени пациенти, и да се премести фокусът им върху хора с висок риск от развитие на тежки симптоми“, допълни Отаке./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...