Новини от Пловдив » Важно » Washington Post: Зеленски е трябвало да бъде убит 3-4 дни след „мълниеносен щурм“
Важно Войната в Украйна Свят

Washington Post: Зеленски е трябвало да бъде убит 3-4 дни след „мълниеносен щурм“

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Още през октомври 2021 г. в Белия дом ясно разбирали, че Русия ще предприеме широкомащабна офанзива срещу Украйна. Това съобщава Washington Post, като се позова на свои източници в Белия дом и НАТО.

Според изданието, през октомври 2021 г. Байдън е провел среща с военни и разузнавачи, които въз основа на своя анализ са убедили президента на САЩ, че Кремъл се готви за война.

Спътникови снимки и прихванати разузнавателни данни са показвали, че Русия се готви да започне пълномащабна война срещу Украйна.

Плановете на Путин са били амбициозни: руският лидер се надявал да завладее по-голямата част от Украйна и след това да застраши източния фланг на НАТО. В САЩ знаели, че е необходимо спешно да се подготви Украйна за война. Но проблемът бил, че някои страни от НАТО намалили доверието си в САЩ.

През есента Белият дом започна да търси начини за подобряване на отбранителните способности на Украйна.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви през октомври, че разузнавателните данни сочат, че Путин планира голяма стратегическа атака срещу Украйна от няколко посоки едновременно.

По-специално, беше съобщено, че руснаците искат да обкръжат Киев от всички страни. Руските сили са планирали да превземат украинската столица за 3-4 дни и са били готови да убият Владимир Зеленски, „ако ситуацията го изисква“. Русия искала да назначи своя марионетка вместо Зеленски, пише blitz.bg.

Руснаците искали да достигнат в рамките на няколко седмици до западната част на Украйна, линията север-юг, която се простира от Молдова до Западна Беларус. Те подчертават, че тези земи са „обитавани от неонацисти“.

Американското разузнаване е шокирано: то не може да повярва, че Русия ще загуби здравия си разум, знаейки, че това може да има непредвидими последици. Байдън притиска съветниците си – наистина ли смятат, че Путин ще нанесе удар. И те казвали, че това е напълно реално.

По-специално директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, който е бил посланик на САЩ в Москва и имал най-пряк контакт с Путин от всички в администрацията на Байдън, описал руския лидер като фиксиран върху Украйна.

Според разузнаването Путин е изчислил, че опитът му да превземе Украйна ще предизвика възмущението на Запада, но не и конкретни действия.

Това се дължало на много фактори – желанието на САЩ да избегнат нови войни след Афганистан, пандемията, слизането от длъжност на германския канцлер Ангела Меркел, президентските избори във Франция и икономическия спад след Brexit във Великобритания.

След октомврийско тайно заседание Байдън взел две решения – да предупреди Москва за последиците от войната и да информира Киев и съюзниците за надвисналата заплаха.

Изданието отбелязва, че разузнавателните данни са били предадени и на украинското ръководство. Но Украйна се отнасяла скептично към тях.

Външният министър Дмитрий Кулеба обяснявал това с факта, че Украйна е поискала подробности, но те не са били предоставени. Европа и НАТО също не вярвали напълно в пълномащабно нахлуване.

На 12 януари директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреждава Зеленски в Киев за плановете на Русия. Бърнс разказва на украинския президент всички подробности, които американското разузнаване е научило.

Зеленски разбира, че Кремъл подготвя светкавичен удар срещу Украйна, а една от целите е „превземане на Киев и ликвидиране на централното правителство“.

Американското разузнаване предполага вариант, при който десант на руската армия ще се приземи в Гостомел, за да започне оттам „мълниеносен щурм срещу Киев“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...