Левицата 14
Новини от Пловдив » Бизнес » Транспорт » Летище Пловдив чака 1,4 млн. лв., търси съдействие от областния управител
Маршрути Общество Пловдив Портфейл Транспорт

Летище Пловдив чака 1,4 млн. лв., търси съдействие от областния управител

Ръководството на Летище Пловдив поиска от областния управител Ангел Стоев съдействие за среща с министъра на транспорта или негов заместник, тъй като не са им изплатени 1,4 млн. лв.  от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“  за вече извършени дейности.  Това стана ясно по време на срещата на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев с председателя на Съвета на директорите и изпълнителния директор на дружеството Дойчин Ангелов и Красимир Пешев.

„Средствата са ни необходими, за да можем да изпълняваме инвестиционната си програма, свързана с планираното увеличение на пътникопотока“, обясни Красимир Пешев и допълни,че Летище Пловдив вече увеличава пътникопотока като активно работи за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети. През последните месеци са подобрени икономическите показатели като са увеличени приходите от дейността.

Летището седмично обслужва 5 600 пътници от 14 редовни полета по 4 направления – Лондон (Лутън), Лондон (Станстед), Дъблин и Меминген. Предстои да бъдат открити още редовни линии от Пловдив за Бурса и Истанбул. До края на годината се очаква да приключат преговорите за възстановяване линиите до Милано, Брюксел, Барселона и Франкфурт за летния сезон догодина. В плановете за развитие на летището е да стартират и чартърни полети от Пловдив до Анталия, Бодрум, Кападокия и Египет.

Всички тези линии ще подобрят значително транспортните връзките на Южния централен район с Европа и Азия, ще допринесат за развитието на икономическите и търговските контакти, както и ще окажат положително въздействие на туристическия сектор.

За улеснение на пътуващите вече има директна транспортна връзка между летището и Пловдив. От юни месец аеропортът договори с частен превозвач и пусна шатъл бусове. Те тръгват от спирката на бул. „Христо Ботев“ срещу автогара „Юг“ два часа и половина преди всеки полет. След това изчакват пътниците от пристигащия полет и ги превозват до Пловдив.

С цел по-добро обслужване на пътниците предстои Община Пловдив да открие редовна автобусна линия от Пловдив до летището. Съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка за избор на превозвач.

По инициатива и с финансовата подкрепа на Фонда за развитие на летището през септември ще започне и внедряването на интегрирана информационна платформа. Тя ще обедини ресурсите и потенциала на целия регион, за да може на туристите и гостите да бъдат предлагани на атрактивни цени в пакет различни дестинации. Освен оптимизация и управление на услугите, платформата ще предлага и решения за бизнеса, онлайн продажби и интегриране с други портали.

Областният управител пое ангажимент да съдейства за среща в министерството, за да се намери решение на проблема, който явно затруднява дейността на пловдивското летище.
В срещата участваха също заместник областният управител Иванка Петкова, главният секретар на Областна администрация Георги Янев и юрисконсултът на пловдивското летище Михаил Благомиров.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...