Постковид синдромът е сериозен и не трябва да се подценява, търсете консултации за възмжони усложнения, призовават специалистите. „Няма хора, които да са застраховани от постковид състояния, независимо дали карат вируса леко или тежко“, заяви гастроентерологът д-р Виктор Камбуров. По негови наблюдения първоначално пациентите често подценяват проблема. „При постковид състояние трябва да се потърси медицинска помощ и да не се омаловажава. Постковидът е сериозно заболяване, което заплашва около 10% от хората да ги инвалидизира трайно“, казва той.
Диетологът д-р Мария Николова, главен асистент в катедрата „Хранене и диететика“ на МУ – София лично е преживяла този проблем. Шест месеца след прекарания вирус, тя имала гастроентерологични проблеми. „Здравословното хранене при ковид значи достатъчно зеленчуци и плодове, пълноценен протеин като постни меса, риба , яйца, млечни продукти, ако няма реакция към тях, бобени храни и не на последно място някакъв въглехидрат като пълнозърнести храни. Трябва да направим един баланс и да се придържаме към простичките правила – често, фракционирано хранене, три основни хранения и две поддържащи. И е много важно да има адекватна хидратация“, съветва тя.