майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Европол: Трагедията със загиналите полицаи в Бургас показва как престъпните мрежи се развиват
България Важно

Европол: Трагедията със загиналите полицаи в Бургас показва как престъпните мрежи се развиват

Катрин Де Бол

Трагедията със загиналите полицаи в Бургас показа на какъв риск са изложени ежедневно. Показва и как престъпните мрежи се развиват и адаптират към новите условия. Това заяви изпълнителният директор на Европол Катрин Де Бол, която е на посещение в България.

Де Бол също така изтъкна, че Европол е съдействала с анализ на базата данни за заподозрените лица в трагедията, както и да се установи дали и от каква престъпна мрежа са заподозрените извършители.

Обиколката на държавите членки на Европол започна в началото на годината. Идеята е тази визита да е част от партньорите на Европол и да се види как може да се работи в подобряване на противодействието на тежката организирана престъпност и тероризма в Европа. Имаме отлично взаимодействие с българските власти в нашите мисии, посочи още тя.

В последните 5 години от българските служби виждаме повишен принос в обмена на информация, а този принос се е утроил в някои области, заяви тя.

„Нашето сътрудничество доведе до много успехи с каналджийството и трафика на хора, контрабандата на цигари, подправяне на валута и документи. Бяха разбити две нелегални печатници за евродокументи, задържани са 6 души, иззети са фалшиви банкноти, всичко това на стойност 7,7 млн. евро“, изтъкна за пример тя.

„Ситуацията в Европа се промени драматично, затова трябва засилване на ролята на Европа. Само заедно можем да повишим способността на полицейските сили в ЕС, за да повишим сигурността на гражданите в ЕС. Много развития отвъд територията на Евросъюза – в Афганистан и Украйна, доказаха, че трябва засилено и по-стиковано международно сътрудничество. Искаме да уверим България, че нашият ангажимент за подкрепа е неизменен“, посочи още Катрин Де Бол.

Тя изрази и съболезнования на близките и семейството на двамата полицаи в Бургас, които загинаха трагично след акция в преследване на нелегални мигранти.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев също изтъкна, че целият ЕС е поставен под интензивен мигрантски натиск. По думите му, в момента тече полицейска операция по отношение на всички лица, които са заподзрени в каналджийство и незаконни мигрантски дейности. „До колко това са лица, които са граждани на чужди държави, това пряко има връзка с Европол и нейната помощ е нужна, за да се справим с този проблем. Предприети са и действия по техническата обезпеченост на границата, насищане на граничната зона със сили както на МВР, така и на Министерството на отбрана. Включени са и всички налични дронове – както за следене на незаконно проникнали мигранти в страната, така и т.нар. каналджии“, изтъкна Демерджиев.

Вътрешният министър заяви, че се проверяват и полицейски служители, които евентуално са замесени, а там, където се установят такива данни, ще бъдат предадени на компетентната прокуратура, коментира още Демерджиев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...