Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Предизборната кампания стартира сред руините на Тютюневия град
Градът Култура Пловдив

Предизборната кампания стартира сред руините на Тютюневия град

Росен Костурков и Никола Минчев дойдоха при опасните сгради в Тютюневия град, снимки: ПловдивПрес
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

ПловдивПрес

Предизборната кампания в Пловдив стартира със скандали сред руините на Тютюневия град. Началото поде активистката на „Демократична България“ арх Петрана Бакалова. Придружена от сина си, тя се покатери пред багерите, които разрушаваха опасната сграда на ул. „Г.М. Димитров“ и ул. „Екзарх Йосиф“, пострадала при пожар преди 6 години, и заплаши да скочи.

Спешно за час от София до Пловдив долетя служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, както вече ПловдивПрес съобщи.

На място дойдоха областният управител Ангел Стоев, шефът на полицията Димитър Балев и шефът на НИНКН арх Петър Петров.

Министър Минков спря разрушаването на склада и заяви, че бил заплашван. Последва разправия между него и журналистите, на която присъстваха и съветниците от ДБ, начело с шефката на групата в Общинския съвет Веселина Александрова.

След четвърт час се появиха и водачите на листи на ПП в 16 и 17 мир Никола Минчев и Росен Костурков.

Културното наследство на нашата страна си отива. Риторичен е въпросът дали това се случва незаконно, или през вратички в закона, така че формално всичко да е надлежно подготвено. Губим си културното наследство. В този вид руините в Тютюневия град стоят от поне 15 години.  Откакто са в частни ръце, са изглеждат този начин, коментира бившият председател на парламента Никола Минчев.

Според него държавата и общината трябва да се намесят, а собствениците на сградите в Тютюневия град да ги поддържат в добър вид. „Не да ги чакат да станат за разрушаване и да ги подготвят за инвестиционна програма, каза още той.

„Защо паметниците на културата в Пловдив ги сполетява тази съдба? По същия начин се случи и с Хуманитарната гимназия. Собствениците на тези паметници на културата  трябва да бъдат задължавани да ги поддържат като паметниците на културата. В Пловдив те са страшно много. За съжаление, в  Тютюневия град един по един тези складове отпадат. Живял съм на тази улица и миризмата на тютюн ми е в кръвта, обяви Росен Костурков.

„Ако питате мен, този склад трябва да бъде бутнат. Той е опасен, но защо са доведени дотук нещата“, коментира още Росен Костурков  за опасната сграда на ул. „Г.М. Димитров“.

Никола Минчев пък припомни, че едно от последните действия на кабинета „Петков“ било да осигури 4 милиона за ремонта на сградата на Хуманитарната гимназия./ПловдивПрес

Още новини по темата

Петкана Бакалова разиграва партийни циркове в Тютюневия град, министър Минеков долетя за час

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...