Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Мнения » Славчо към Зико: Спешно почисти Марица, не чакай пари от държавата
Мнения Пловдив Пловдив Важно ФБстатус

Славчо към Зико: Спешно почисти Марица, не чакай пари от държавата

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!
Бившият кмет на Пловдив и два пъти народен представител Славчо Атанасов се обърна към кмета Здравко Димитров чрез профила си във Фейсбук да не чака пари от държавата, а веднага да започне почистване на коритото на Марица. Атанасов коментира, че реката е обрасла и е опасна, особено с оглед на силните дъждове и наводненията на много места в страната. „Съзнавам, че парите никога не стигат, но има приоритети. На първо място винаги е сигурността на хората и града. Г-н кметът да не чака за такъв ключов проблем пари от държавата, защото може да дойдат, но можем да си останем и само с чакането. Особено при тази честа смяна на правителства„, призовава Славчо Атанасов.
Ето какво написа той на профила си в социалната мрежа:
„Приятели, забелязал съм, че всяка година има два опасни момента за населените места, през които преминават реки. В края на зимата, при топенето на снеговете от планините и в края на лятото, когато почти винаги се изсипват силни дъждове. И винаги през тези периоди имаме наводнени села и градове. И тази година е така. За щастие, Пловдив засега е пожален. Но докога ще бъде така? Всички помним ужасното наводнение през август 2005 година. Дигите не издържаха и на четири места бяха пробити. Хората от най-опасните места бяха евакуирани.
 
Пиша всичко това, защото състоянието на реката в момента не е добро. За последен път основно я почистихме през 2010-а с тежка техника, когато самораслите дървета в коритото бяха премахнати из корен. Еколозите преди това дадоха указания кои дървета да запазим за редките птици, като ги маркираха. Оттогава реката не е пипана и е нормално да бъде в това лошо състояние.
 
Обръщам се към колегата си г-н Димитров, спешно да започне почистването на реката. Съзнавам, че парите никога не стигат, но има приоритети. На първо място винаги е сигурността на хората и града. Г-н кметът да не чака за такъв ключов проблем пари от държавата, защото може да дойдат, но можем да си останем и само с чакането. Особено при тази честа смяна на правителства.
 
През 2010 година реката беше почистена с пари от общинския бюджет, като първоначално почистващата фирма пое разходите, а общината впоследствие възстанови вложените средства. Тогава се справихме с около 2.5 милиона лева. Сега трябвали три пъти повече пари. Но са изминали и 12 години. Няма да коментирам стойността на начинанието. За това си има експерти и финансисти.
 
Убеден съм, че за толкова важен въпрос г-н Димитров ще срещне само подкрепа. Не може да разчитаме само на Божието благоволение и на късмета си!“
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...