Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Водата все още не се оттегля от Трилистник и Каравелово
България Важно Инциденти Карлово Марица Регион

Водата все още не се оттегля от Трилистник и Каравелово

За момента времето в района е спокойно и в Трилистник не се очаква да вали. Хората обаче изкараха безсънна нощ, заради наводнението. На места водата достига 1,5 – 2 метра. Улиците се превърнаха в буйни реки, а първите етажи на къщите са залети. Има сериозни поражения по селскостопанската продукция.

До късно снощи продължи евакуацията на местните хора. Екипи на „Гражданска защита” и пожарната също бяха на място. Щетите са големи и все още трудно може да се преценят. „Това, което се случва, стана ежедневие в България. След 30 години безразборна сеч на гори, се оставят малки клонки, които след обилни валежи влизат в деретата и реките”, коментира потърпевш.

Кметът на Община Марица Димитър Иванов посочи, че няма бедстващи хора. За евакуираните е намерен подслон при техни близки в околните села. „Има доста засегнати огради, земеделски постройки. Засега имаме информация за една къща. На места все още не може да се влезе заради високите нива на водата”, подчерта той. Помощ за възстановяване на щетите ще се търси от държавата.

Напрегната беше нощта и за жителите на Каравелово. Най-пострадалата част от селото втори ден се бори с последствията от невиждания потоп. Водните потоци, които се стичат от Балкана, все още минават през домовете на хората.

Част от жителите изгребват калта и тинята, с които са залети къщите им. При много семейства имуществото е унищожено напълно. „Трагедия голяма, стрес, притеснение. Не можем да спим спокойно. Сега разчитаме държавата да помогне. Не можем да отидем до магазините, няма и питейна вода”, обясни местна жителка.

В цялото село водата е влачила огромни дървета. „Те са от гората, от Балкана. Там деретата са затрупани, има неизчистени корита. Коритото на реката до нас мисля, че последно беше изчистено през 2000 година. Виновни са управляващите. Говори се, че горите се изсичат безразборно, но досега никой не се намеси, за да спре това”, казва Христо Христов.

Министърът на земеделието разпореди проверка как е извършена сечта в околността и дали тя има отношение към потопа, залял населеното място. В Каравелово в неделя идват доброволци от цялата страна, за да помогнат за разчистването на дворовете и къщите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...