Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Европейската комисия предлага таван на цената на руския газ
Важно Свят

Европейската комисия предлага таван на цената на руския газ

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще предложи налагането на таван на цената на руския газ и още четири мерки за пестене на енергия, включително задължително намаляване на потреблението на електричество в пиковите часове и таван на печалбите на централите, които не произвеждат ток от газ. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В петък министрите на енергетиката на страните от ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят мерките на Еврокомисията и вземат решение за тях.

Изправени сме пред извънредна ситуация, защото Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари, каза пред журналисти в Брюксел Урсула фон дер Лайен и допълни, че единството и солидарността са гаранция, че ЕС ще се справи със ситуацията.

Тя припомни, че в момента европейските газови хранилища са пълни на 82 процента, а доставките на втечнен газ или газ по тръбопроводи от САЩ, Норвегия, Алжир и Азърбейджан значително са се увеличили. В момента Норвегия доставя повече газ за ЕС отколкото Русия. Днес вносът на газ от Русия за ЕС е една 9 процента, а в началото на войната той е бил 40 на сто от целия внос, съобщи БНТ.

Фон дер Лайен заяви, че цените на електроенергията за домакинствата и фирмите са астрономически и затова Брюксел предлага набор от незабавни мерки, които да защитят уязвимите потребители и предприятия и ще им помогнат да се адаптират.

Първата мярка е интелигентно спестяване на електроенергия и намаляване на търсенето. ЕК ще предложи задължителна цел за намаляване на потреблението в пиковите часове.

Втората мярка е таван на приходите на компаниите, които произвеждат електроенергия с ниски разходи. Става дума за производството на електроенергия от възобновяеми източници и атомни централи. Според Брюксел тези източниците на енергия с ниско съдържание на въглерод носят приходи, които не отразяват производствените им разходи. Брюксел предлага пренасочване на тези свръхпечалби, за да бъдат подпомогнати уязвимите хора и компаниите да се адаптират.

Третата мярка е свързана с ограничаване на печалбите на компаниите за изкопаеми горива. Петролните и газовите компании също реализират огромни печалби, смята Европейската комисия. Приходите от ограничаването на свръхпечалбите за производство на електроенергия трябва да се инвестират в подкрепа на уязвимите домакинства и екологични енергийни източници.

Четвъртата мярка на Брюксел е свързана с подпомагане на компаниите за енергийни услуги. В момента от тях се иска да предоставят неочаквано големи финансови средства, което застрашава капацитета им за търговия и стабилността на бъдещите пазари, смята ЕК. Целта е държавите-членки да предоставят по-лесно и бързо финансова подкрепа за енергийните компании. Тази мярка е свързана с актуализиране на временна рамка за предоставяне на държавна помощ.

Петата мярка е таванът на цените на руския газ. Трябва да намалим приходите на Русия които Путин използва, за да финансира жестоката война срещу Украйна, каза Урсула фон дер Лайен. Според нея не е изключено в бъдеще да бъде поставен и таван на цената на втечнения газ, който ЕС внася./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...