майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Градът » Министър Пулев в Пловдив: Производителите на медицински и стоматологични изделия могат да кандидатстват по Плана за възстановяване сега
Бизнес Градът Пловдив

Министър Пулев в Пловдив: Производителите на медицински и стоматологични изделия могат да кандидатстват по Плана за възстановяване сега

Производителите на медицински и стоматологични изделия могат да кандидатстват до 21 септември по първата отворена процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ – „Технологична модернизация“, с общ бюджет 260 млн.лв. Това обяви министър  Александър Пулев на Единадесетия международен медицински конгрес на Югоизточно-европейски медицински форум /ЮЕМФ/ в   Пловдив. Той участва в бизнес събитие с Networking, с  представители от близо 20 страни, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в рамките на форума.


„Държавата е в състояние на пълна мобилизация да подпомогнем пострадалите от наводнението в Карлово. Премиер, трима министри, армията, Министерство на вътрешните работи, институциите са на място при хората, останали без покрив. Те са в сърцата и мислите ни и на Министерски съвет в сряда обсъдихме фокусирана подкрепа за района по всички направления. 2,6 млн. лв. до дни ще бъдат на разположение на Община Карлово по линия на Министерството на иновациите и растежа за инфраструктура. Ще направим нужното да се поправят материалните щети. Държавата работи и ще окажем нужната подкрепа“, заяви министър Пулев във връзка с пострадалите от наводнението в Карлово и региона. Информацията бе приета с аплодисменти от присъстващите, като стана ясно, че и лекарите участват на доброволни начала в подкрепа на пострадалите.

На форума министърът обяви, че през последните години са привлечени инвестиции за над 1 млрд.лв. и са финансирани десетки проекти за над 8 млн. лв. в областта на медицината, медицинските разработки и иновации.
Той представи възможностите за финансиране по направлението за иновации в медицината, медицински разработки, услуги, производства и здравеопазване през структурните фондове на Европейския съюз и чрез Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/, управлявани от Министерството на иновациите и растежа /МИР/.
По думите му общата стойност на средствата до края на годината, които ще бъдат налични по НПВУ само през МИР са за 600 млн.лв. „Заедно със средствата по структурните фондове на Европейския съюз до края на годината ще отворим процедури за българския бизнес в размер на 735 млн.лв.“, добави Пулев.

Министърът подчерта, че Министерството на иновациите и растежа ще управлява около 7 млрд. лв. през следващия програмен период до 2027 г. Той посочи, че има две основни програми за подкрепа на бизнеса, по които се работи активно, освен Плана за възстановяване.

Едната е новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“  с бюджет близо 3 млрд. лв. Тя вече е подадена за одобрение в Брюксел, като се очаква изпълнението ѝ да стартира до края на годината. Другата програма е за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация (2021-2027г.) с бюджет малко над 2 млрд. лв. Тя е за насърчаване на връзката между наука и бизнес. „Ще я изпратим за одобрение и нея. Работим упорито и този ресурс да стигне до бизнеса още в началото на 2023г.“, подчерта министърът на иновациите./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...