Новини от Пловдив » България » Борисов представя план за развитие на България: Кръстът на ГЕРБ е такъв – хората очакват от нас да ги извадим от кризите
България Важно ИЗБОРИ 2022 Политика

Борисов представя план за развитие на България: Кръстът на ГЕРБ е такъв – хората очакват от нас да ги извадим от кризите

Бойко Борисов

„Случайно съвпадна с Кръстов ден и с празника на пожарникарите. Но кръстът на ГЕРБ е такъв – хората очакват от нас да ги извадим от кризите, сякаш това става с едно решение и с магическа пръчка. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на Плана за възстановяване и развитие на България. Документът е озаглавен „България след кризите – план за възстановяване“ и обхваща всички секторни политики от обществения живот.

Планът съдържа конкретни стъпки за преодоляване на икономическата нестабилност и енергийната криза, пред която е изправена страната ни, както и политики за подобряване стандарта на живот на българските граждани, на бизнес средата и насърчаване на инвестициите.

Образованието и здравеопазването остават приоритет в бъдещо управление на коалицията, както и възобновяване изграждането на големите инфраструктурни обекти и поддръжката на републиканската пътна мрежа.

„Понеже много кризи се наредиха от 2009 насам, а две години чакахме План за възстановяване. Всички други държави се справиха, без България. Явно излишъците са толкова големи, че не им трябват. А в същото време всяка седмица по 500 милиона дълг, а планът си седи там“, критикува управляващите Борисов.

Той обясни, че Томислав Дончев е „главен редактор“ на документа и призова кандидатите за депутати да го представят при обиколките си из страната.

„Хората видяха цените на храните, на бензина, на газа – чудовищната инфлация.Те искат някаква надежда. Ние трябва да кажем как държавата ще изкара пари, какъв ще е растежът и най-вече с какви инструменти.Нашите опоненти ще гледат документа и там, където има възможност да го подобрим, ще го подобрим. Не е Библия, не е Коран, но казва по какви начини и в какви срокове може да изкараме България от кризата“, обяви лидерът на ГЕРБ.

Томислав Дончев отбеляза, че политическата криза, освен невъзможността за стабилна управленска коалиция, е по-дълбока, защото към нея се е добавила тотална атомизация на политическите сили, липса на готовност да работят помежду си и липса на диалог. „Арогантност, всякакво скъсване с истината и разума, както и прекомерна доза радикализъм. Функционирането на цели обществени системи бе спряно, парламентът не бе способен да приема достатъчно и качествени закони, минавам през контрола по границата и липсата на инвестиции в инфраструктура. Руската инвазия влоши ситуацията допълнително“, коментира той.

И отбеляза, че това, съчетано с откровено аматьорското управление е довело до тази поредица от кризи.
Затова ГЕРБ предлагат решения за изход от кризите, без да забравят традиционните си приоритети – икономическо развитие, образование, наука, иновации, възможно най-умна зелена трансформация. Дончев увери, че ГЕРБ и СДС ще носят своята отговорност в зависимост от ролята, отредена им от народа, без значение в опозиция или управление.
„Ако волята е да сме първи, ще направим всичко възможно да се сформира правителство с ясна парламентарна подкрепа, базирано на партньорство с политически сили, с които имаме сходство във възглед и цели, да върнем политическия диалог, да изхвърлим от политиката арогантността, лъжата и аматьорщината.

„От последния ден на кабинета на „промяната“ газът е скочил 10 пъти, токът е скочил 10 пъти, горивата да скочили два пъти. Трябва да се заемем по най-бързия начин с проблемите“, каза на свой ред Делян Добрев.

Той припомни, че благодарение на ГЕРБ манастирите, църквите, джамиите, училищата получават компенсации за тока. „Сега високите цени не се отразяват на бизнеса, иначе икономиката щеше да спре. По най-бързия начин трябва да удължим механизма за компенсации и за 2023 г. Когато бизнеса има спокойствие, не вдига цените, а инфлацията се успокоява. Имаме идея как да компенсираме секторите и за газа. Още първият ден от новото управление ще направим дългосрочен международен търг за доставка на газ, различен от руски. ГЕРБ изгони посредниците от газа. Трябва да увеличим капацитета, който сме резервирали на терминала Александруполис. Предлагаме БЕХ да стане конкуренция на „Литаско“. Вторият вариант за регулиране на цените е да сложим мито на уралския нефт. Вносът е на 3.10 лв./л, ако Лукойл и Литаско искат на повече от 3.10 никой няма да купува от тях. т.е имаме таван на вносните горива, каза Добрев.

Бившият депутат Александър Йорданов обясни приоритетите на ГЕРБ за публичните финанси и обяви, че последното правителство ги е оставило пред заплха. „Държавният дълг се повишаваше и бе управляван некомпетентно и непоследователно. Бяха приети популитски решения, които не са обезпечени“, заяви той и предупреди, че според МФ държавата ще работи на дефицит 11,4 млрд лв, което означава дефицит от 6,8%, рекорден за последните години.

ГЕРБ няма да заложат на увеличаване не дълга или вдигане на данъци.  „Целта на ГЕРБ е да възстановим баласа и публичните финанси, да се стремим да харчим и преразпределяме през държавния бюджет колкото изкарваме. Това може да бъде постигнато през нашето 4-годишно упралвние, подчерта Йорданов.

ГЕРБ иска завършване на евроинтеграцията и влизане в еврозоната от 1 януари 2024. Друга цел е повишаването на благосъстоянието на българската икономика и грждани, предвидени са не по-малко 110 млрд. евро БВП в края на 2026 г., след 4-годишното управление на партията им.

Десислава Трифонова уточни, че целта им е България да е сред лидерите в Европа по ръст на БВП на човек на населението, иновационно активните предприятия да са 40%, удвояване на предприятията, които си съдействат с научната сфера, а 35% от иновиращите предприятия да са въвели дигитални услуги. Насърчаване на предприемачеството, едно гише за обслужване, въвеждане на дигитална номадска виза, 50% намаляване на админстративната тежест, нова мрежа от индустриални паркове от ново поколение, са друга част от идеите на ГЕРБ. Георги Георгиев добави, че трябва да се работи активно по подобряване адигиталните услуги.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...