Новини от Пловдив » България » Късат договора за Детската болница с ГБС, държавата си иска 9.2 милиона обратно
България Здраве

Късат договора за Детската болница с ГБС, държавата си иска 9.2 милиона обратно

Министерството на здравеопазването съобщи, че държавата анулира договора за строителството на прословутата детска болница с обединението от фирми около строителната фирма „Главболгарстрой“ и е поискала от изпълнителите да върнат обратно изплатените като аванс 9.2 млн. лева. Едномесечното предизвестие е изпратено на 18 август и изтича след няколко дни. За изграждането на националното здравно заведение „Детско здраве“ беше подписан договор на обща стойност 100 милиона лева.

От ГБС отказаха да коментират темата, защото все още водят официална кореспонденция с МЗ и ще обявят становище след приключването й. За момента не е ясно дали строителите ще предявят претенции към държавата. Юристи обаче коментират, че въз основа на сключения договор, фирмата би могла да заведе искове за пропуснати ползи, за репутационни щети, както и за извършена работа, въпреки че също не е ясно каква точно е тя. Запознати коментират, че в договора няма заложени клаузи за неустойки, но въпреки това компанията може да предяви искания.

Скъсването на договора за строителство слага край на сагата около проекта за изграждане на детската болница на мястото на недовършения строеж в двора на „Александровска болница“, който бе обявен за невъзможен за реализиране. След шумни публични дебати, общественото и професионално мнение също се обедини около това становище. През лятото на миналата година служебният кабинет стигна до заключението, че проектът не може да продължи като реконструкция на стария строеж в двора на Александровска болница, а построяването на изцяло нова сграда не може да стане в рамките на съществуващата обществена поръчка. Това оформи консенсус около мнението, че проектът в този му вид е невъзможен.

Прекратяването на договора с ГБС ще позволи рестартиране на проекта, коментират от МЗ. В същото време държавната инвестиционна компания, която управлява изграждането на детската болница, е усвоила 760 000 лева за последните две години, без да има видимо развитие на ситуацията. Данните показват, че в борда на директорите на държавната инвестиционна компания са получавани заплати от 2800 до 8 500 лева.

За първи път предложението договорът да бъде прекратен дойде от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров през юли 2021 година.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...