Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Политика » Избори 2023 » ИЗБОРИ 2022 » Гроздан Караджов: Гледай Карловско, виж Марица! Реката плаче за спешно почистване
Важно ИЗБОРИ 2022 Интервю Мнения Пловдив Важно Портфейл

Гроздан Караджов: Гледай Карловско, виж Марица! Реката плаче за спешно почистване

  • Властта не удари спекулантите през ръцете, затова някои цени „хвръкнаха“ нагоре
  • Има решение и за летището на Пловдив, но пак в държавата е инициативата
  • Ако държавата си беше влязла в ролята, сега цената на бензина щеше да е 2,20
  • Наслушах се на лъжите на „Промяната“, лъгали са коалиционните партньори през цялото време

 

Интервю на Спас КУЗОВ

Втора част


– Да продължим с други важни проблеми на Пловдив – река Марица. Скоро разхождали ли сте се край бреговете ѝ?

Да. Мои приятели от Пловдив ме разведоха и с удивление видях, че сте отгледали тропическа джунгла в средата на Пловдив. От пръв поглед картината създава асоциации с наводненията в Карловско. Причините за наводненията и последиците от тях са неразчистените речни корита. Същото може да се случи и в центъра на Пловдив. Тези огромни дървета могат да бъдат завлечени и да се заклинят под мостовете, а оттам завиряването и заливането на Пловдив е въпрос на дебит на водата.

В Карлово причината да се случи това нещастие е, че някой не си е свършил работата по веригата да почисти тези речни корита и канали – държавни институции, общини. А другата причина е корупцията, изразена в тази незаконна сеч, която се вижда много ясно от снимките. Изсеченият участък е позволил водата да се спусне с огромна сила, да завлачи изсечени дървета и да затлачи дерета и реки, и да ги завири. Когато създадената от дървета и кал дига не издържи, тя залпово изпуска водата, вместо да се оттича бавно и спокойно.

Същото може да се случи и в центъра на Пловдив. Реката плаче за спешно почистване. Трябва да се вземат мерки.

– Колко спешно?

– Доколкото познавам бюджета на Пловдив, няма и един лев, заделен за тази цел. Затова спешно трябва да се поискат пари от МРРБ за разчистване на джунглата и свеждането ѝ до ниски и тънкостеблени растения – само те няма да направят вир.

– Пловдивчани казват: Марица е богатство за града, а ние сме ѝ обърнали гръб.

– Така е. Но нещата могат да се променят. Коритото да бъде облагородено, има много европейски примери и реката да стане притегателно място за хората. Сена в Париж е мястото, където се събират парижани.  Дори общината доставя пясък и хората плажуват край Сена.

– Марица може ли да стане такава? Помним как я пълнеха по панаирите и ставаше красиво и привлекателно.

– Може, но общината сама няма сили, трябва помощ от държавата. Защото Пловдив не е кой да е град, а централен град на Южна България и трябва да има съответстващ бюджет. Тези проекти трябва да са национални със заложен капиталов разход за тези цели. За цялостна рекреация (възстановяване) на реката в рамките на общината. Да стане любимо място за разходки, спорт, да караш колело от край до край без да заобикаляш препятствия, да караш каяк в безопасна среда.

Коритото на река Марица може съвсем реално да се превърне в най-зелената и превлекателна зона на Пловдив.

Вие сте човек от бизнеса. Защо важна структура като летището на Пловдив все не може да заработи на пълен капацитет?

– Летището от години е затънало в съдебни прения. Едва наскоро видях, че има окончателно решение, но то още повече заплита казуса. Сега имаме смесена собственост на съоръженията и частна собственост на перона. Казусът е доста странен.

– Има ли решение?

– Решението е държавата да се разбере с частния собственик, включително и да си плати, за да поеме контрола над всички активи. Само така ще може летището да се развива и да използва железницата, която минава наблизо. Така пловдивското летище ще стане притегателен център, от който може да се стига бързо до големите български градове. Но това означава и добре развит жп транспорт, а ние не можем да се похвалим с такъв.

– Хората очакват с трепет зимата, уплашени са от инфлацията, енергийната криза. Защо се случи така, след толкова протести и надежди?

– Това е най-тежкото наследство от този експеримент на „промяната“. Аз няма как да се извадя от това уравнение.

Бях член на това правителство и за съжаление, то не оправда огромното доверие, с което подходих към тези млади хора, които дойдоха отвън и говореха за изкореняване на корупцията и т. н. Промяната се оказа, за съжаление, много хазартен експеримент на хора, които не познават държавното управление. Този експеримент, доведе до най-високата инфлация в цяла Европа.

– Но пък я компенсираха с увеличение на пенсии, целеви помощи?

– Хората, които играят шах в парка и с които си говоря, ми казват, че с уж високите пенсии не могат да купят и половината от това, което са купували преди с ниските пенсии.

Провалът в управлението на финансите доведе до 18% инфлация към този момент и ще удари 20 на сто към края на годината.

За пример – във Франция инфлацията е 6,8%. С този процент българският пенсионер щеше да се справи. Нашите родители щяха да се справят. Държа да кажа, че всички в коалицията работихме за това увеличение на пенсиите. Ако у нас инфлацията беше като във Франция, сегашните увеличени пенсии, щяха да компенсират скока на цените.

А сега, след като си допуснал 18% инфлация, да се хвалиш с увеличени пенсии, си е направо мародерство.

– Как може да се пресече този темп на инфлация?

– Държавата с цялата ѝ сила, с твърдата ръка, с тоягата, да прекъсне спекулата, която се разрази на фона на ковид кризата и войната.

Вярно е, че някои стоки поскъпнаха след серията от световни кризи. Но в България допуснахме някои цени да хвръкнат в небесата.

– Къде беше държавата, когато олиото „хвръкна“ на 6 лева, горивото на 4 лева?

– Чудесни примери. Да започнем с олиото. Коя част от слънчогледа зависи от поскъпнали доставки? Сегашното олио е от слънчоглед реколта 2021 г. В производството на олиото, да кажем, че пресите работят с газ и ток, но от това следва, че не повече от 10 на сто би трябвало да е оскъпяването.

Разговарял съм с експерти, които обясниха, че на Запад олиото поскъпна и българските производители решиха да го изнасят, защото им е по-изгодно. А у нас цената скочи спекулативно, държавата не санкционира спекулантите и се получи този ефект на скъпото олио.

Сега за бензина. Цената на петрола, който купуваме от Близкия изток е една и съща, дори има леко намаление. Тоест 50% от суровината на Нефтохим е поевтиняла. Руският петрол (уралс) е на старата цена, но на борсата той се продава с 30% отстъпка. А цената на бензина е с 1,20 отгоре. Е? Спекула. Сега административно натиснаха „Лукойл“ и се видя, че продуктът им може да падне под 3 лева. Но това не е пазарен начин. Следователно и поскъпването не е било пазарно. Ето това е спекула, това е картел.

Тези вредни явления се борят чрез силата на регулаторите, със силата на държавата и държавната политика.

-Къде е регулаторът тук? Защо не налага санкции за тази спекула?

– Не само това. Регулаторът трябваше да направи предписания как в монополна среда да се регулира цената. Може по закон да нямаш монопол, но след като държиш над 25% от горивата в страната, ти си в господстващо положение. Тогава идва регулаторът и ти казва „Слагам ти таван на цената и толкоз по въпроса“. Ако държавата си беше влязла в ролята, сега цената на бензина щеше да е 2,20.

– Това звучи невероятно. Не мислите ли?

– Пак ви казвам, по мнение на експерти спекулата вдигна цената на олиото и на горивото. При една здрава ръка тази цена от 2,20 не само ще стане реална, но и ще се види кой печели от тази спекула. Защото без политически чадър от Министерството на финансите, от митниците, тези неща няма как да работят.

Да погледнем и газа. Защо трябва да плащаме руски газ с 30% горница? Къде отива тази комисионна?

– Бяхте министър, вие трябва да кажете.

– Като бях министър се наслушах на лъжите на „Промяната“ и една от лъжите, която чух като коалиционен партньор, беше, че в газа посредници няма. Че я купуваме от друго място. Сега какво се оказа, като излязохме от правителството, ние бившите коалиционни партньори, научихме истината от служебния кабинет. Излиза, че нашият коалиционен партньор ни е лъгал. Нали разбирате, че тези 30% отиват и в нечии джобове.

Първа част на интервюто с Гроздан Караджов – С две ръце ще гласувам за „Каскада Въча“, за чиста и евтина вода за Пловдив

Очаквайте Трета част:

  • Трябва ли държавата да търгува с офшорки?
  • Каква е истината за строежа на магистралите и договорите с пътните фирми?
  • Какво правителство трябва да се състави след 2 откомври?
  • Защо са нужни референдумите на демокрацията?

 

 

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...