Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Министър Явор Гечев: За две седмици приехме 37 000 заявления за подпомагане на земеделци
България Важно

Министър Явор Гечев: За две седмици приехме 37 000 заявления за подпомагане на земеделци

Явор Гечев

37 000 заявления за подпомагане на земеделските производители приехме през изминалите две седмици, а процедурата е  ускорена. Благодарение на усилията на служителите на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие” до края на месеца малко над 440 млн. ще отидат при производителите. Това каза в ефира на „Събуди се” на Нова телевизия ресорният служебен министър Явор Гечев.

„Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по европейски регламент – 5% от стойността на Програмата за развитие на селските райони или около 60 млн.”, обясни земеделският министър. Според него обаче това подпомагане няма да се усети от потребителите, тъй като цените в магазините едва ли ще паднат.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. „Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина – това се прави от частни фирми, които играят на търгове”, обясни Явор Гечев.

Той коментира и проблемите в дейността на зърнопроизводителите и вноса на украинско зърно. „Ние не можем да го ограничим. Това, което правим, е да провеждаме допълнителен фитосанитарен контрол“, каза той и увери, че некачествена продукция няма как да влезе на българския пазар.

„Солидарни сме с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност. Европа направи регламент, чрез който каза, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без допълнителен фитосанитарен контрол. Но такъв все пак се извършва в Румъния, а и при нас – и повторен, по настояване на българските зърнопроизводители”, категоричен бе Явор Гечев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...