Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Донбас и Херсон обявиха референдум за присъединяване към Русия
Важно Войната в Украйна Свят

Донбас и Херсон обявиха референдум за присъединяване към Русия

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Проруските сепаратистки територии в района на Донбас, Източна Украйна, ще проведат референдуми за присъединяване към Русия от 23 до 27 септември, съобщи Франс прес. Гласуване ще се състои в Донецка и в Луганска област, чиято независимост руският президент Владимир Путин призна малко преди да започне войната. Евентуалното присъединяване на двата района към Русия би представлявало значителна ескалация на конфликта, отбелязва АФП. Русия вече анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. Това беше ратифицирано на референдум, предшестван от военна намеса и заклеймен като незаконен от Киев и Запада.

Председателят на парламента в самопровъзгласилата се Луганска народна република Денис Мирошниченко първи обяви датите на гласуването. „Съветът на нацията решава да определи датите за гласуване за референдума от 23 септември до 27 септември 2022 година“, заяви той. Малко по-късно официалната Донецка новинарска агенция съобщи, че на същите дати и в тяхната територията ще се проведе референдум. Лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин призова руския президент Владимир Путин да присъедини района към Русия след референдума. „В случай на положително решение (за присъединяване) на референдума, в което не се съмнявам нито за момент, ви моля да разгледате въпроса за интегрирането на Донецката народна република към Руската федерация възможно най-скоро“, пише Пушилин. „Многострадалният народ на Донбас заслужава да бъде част от тази велика държава, която винаги е смятал за своя родина“, добави той.

Ръководителят на администрацията на руските окупационни власти в Херсонска област Владимир Салдо също обяви референдум на тези дати. „В съответствие с указа референдумът ще се проведе от 23 до 27 септември 2022-а“, съобщи той в Телеграм. Изправена пред „трудна“ ситуация, „регионалната администрация ще направи всичко необходимо, за да гарантира безопасността на всички жители на рейона“ по време на гласуването, добави Салдо.

„Сегашната ситуация потвърждава, че жителите на Донбас искат да бъдат господари на съдбата си“, заяви руският външен министър Сергей Лавров. „От самото начало на специалната военна операция, а в общи линии и в предхождащия я период, говорихме за това, че народите на съответните територии трябва сами да решават своята съдба“, посочи руският първи дипломат. По-рано днес, преди обявяването на тези дати, бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че в случай на нападение срещу анексираните територии, Москва ще използва „всички сили за самоотбрана“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...