Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Три църкви благословиха Goldenbvrg Central Hospital – най-голямата и модерна онкоболница у нас
Важно Здраве Пловдив Пловдив Важно Регион Родопи

Три църкви благословиха Goldenbvrg Central Hospital – най-голямата и модерна онкоболница у нас

Галина ГЕОРГИЕВА


Трима свещеници от Православната, Католическата и Арменската църкви благословиха строежа на новата болница с онкологична насоченост Goldenbvrg Central Hospital в Белащица. С мащабния проект е възложен от Голденбург Организейшън. Организацията е известна с дейността си в болничния, фармацевтичния, хотелиерския и строителния бизнес, а също и с многобройните си благотворителни инициативи в цялата страна. В момента сградите са на груб строеж, а до нея се изгражда и Дом за възрастни хора. Комплексът ще е готов до 2 години.
„Площта на болницата е 12 000 кв.м, ще разполага с 300 легла. Идеята е да се направи съвременна онкологична болница по всички стандарти за лечение на онкоболните. Ще има отделения по неврология, кардиология, ендокринология, вътрешни болести, ревматология, хирургия, гинекология и урология . В много от случаите онкологично болните имат съпътстващи заболявания. Тук ще се оформи интердисциплинарен център и ще бъдат изградени най-съвременните отделения по образна диагностика, химио и лъчетерапия, а пациентите ще имат възможност и за рехабилитация и социална и психологическа адаптация“, обясни пред ПловдивПрес председателят на борда на организацията.
Проектът е под патронажа на Суверенния орден на Свети Йоан, Рицари на Малта OSJ – Велик Приорат България. Строителят е „Maurerbrüder“ GmbH.


„Поканихме капелана на Малтийския орден монсеньор Пиер Кабонга-служител на Ватикана, отец Иван от храма „Успение Богородично“ в Куклен и Кеворк Хачерян от Софийската Апостолическа Арменска църква да благословят това наше начинание“, сподели координаторът на проекта.
Службатата беше извършена в двора на трите строящи се сгради. За събитието, специално от Италия пристигна Негово Височество Дон Базилио Кали – велик магистър на Млатийския орден. Присъстваха още Иван Ганчев – Велик приор за България, доц.д-р Н. Голденбург – приор на Южна България , както и гости от Италия и Белгия.
„Това е Богоугодно дело и могат да да го направят само хора, които носят Христос в сърцето си. Само те могат да отделят толкова ресурс за тази болница. Бог вижда всичко и ще помага строежът на трите сгради да завърши успешно, както и за изцелението на болните“, каза след службата монсеньор Пиер Кабонга.
Отец Иван също се помоли Иисус Христос да помогне за изграждането на лечебното заведение и Дома за възрастни хора. Той благослови присъстващите и поръси със светена вода строящите се сгради. Кеворк Хачерян от Арменската апостолическа църква също даде своята благословия.


Негово Височество Дон Базилио Кали разказа, че благодерение на Малтийския орден в България се реализират различни проекти в областта на образованието, здравеопазването и социалната сфера. „За нас е голяма привилегия да бъдем тук и да подкрепим този мащабен проект за съвременна онкологична болница и Дом за възрастни хора“, призна той.
Иван Ганчев пък увери, че Малтийският орден ще изпрати лекари от Италия и Сицилия на обмен в новата болница.
През април преди година МБАЛ „Медлайн“ получи дарение линейка от Велик приорат България към Орден на Св. Йоан от Йерусалим OSJ Рицари на Малта. Лекари от болница Мед Лайн и Центал Онко Хоспитал бяха обучавани в „Institutio Nazionale Dei Tumori” ( Milano ) да работят с един от най-трудоемките и успешни методи за лечение на късни усложнения и метастази на онкоболни – HIPEC / хипертермична интраперитонеална химиотерапия / .
Председателят на борда на организацията е категоричен: „Не може да позволяваме български пациенти да се лекуват зад граница, само защото там получават по-добри битови условия и по-добро отношение. Нашите медиции по знание и опит не отстъпват на колегите си от чужбина.
Модерната апаратура и луксозните условия на болните дават допълнителен стимул на медицинските екипи да работят в болница на европейско, а защо не и на световно ниво.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...