A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Бензинът ще задържи по-ниска цена, дизелът не
Бизнес България Важно Енергетика Транспорт

Бензинът ще задържи по-ниска цена, дизелът не

В повечето градове на страната може да се зареди бензин на цена под 2,90 лв. за литър и то без да броим отстъпката от 25 стотинки, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Според него до края на месеца и през октомври цената на бензина ще се задържи на настоящите нива и дори може да има леко понижениe в размер на няколко стотинки. При дизела обаче ситуацията не е такава, заради по-голямото търсене.

За два месеца цената на бензина се понижи с близо 40 ст. за литър – от 3,40 лв. до 3,01 лв. Очакванията за рецесия в Европа и САЩ карат потребителите да намалят активността си, намалява потреблението на бензин и съответно цената му. Бензинът обаче не може да бъде използван за отопление и търсенето му е по-малко. На пазара на горива на едро разликата в цените на бензина и дизела през годините винаги е било 50-100 долара за тон. А сета стига до 180-200 долара. Причините за това са много, но основната е войната в Украйна. От всеки тон нефт се произвежда по-голямо количество бензин отколкото дизел.

А търсенето на дизел е много по-голямо. Освен, че камионите са на дизел, това гориво може да бъде използвано за отопление. А освен това от целия регион изнасят горива за Украйна, и то предимно дизел. В България рафинерията в Бургас работи на пълния си капацитет и проблем с доставките на горива няма. В момента около 90% от продаваните горива в страната са от бургаската рафинерия, казват хора от бранша.

В Гърция, Румъния и Турция обаче ситуацията на пазара съвсем не е същата. Ако български търговец потърси дизел от съседните ни страни може да се окаже, че не може да договори търсените количества, или цената ще бъде значително по-висока. Причината за това е големият износ за Украйна. В момента цената на едро на бензина е около 2,50 лв. за литър, а на дизела е 3 лева. Преди горивата да достигнат до крайния клиент към тези цени на едро трябва да бъдат добавени разходите за складиране и доставка до бензиностанциите в страната, както и за издръжка на самите търговски обекти.

Повечето бензиностанции продават по 2-3 хил. литра горива на ден и с надценката за тях трябва да плащат заплати, ток, поддръжка на оборудването, касовите апарати и т. н. Но има и бензиностанции в по-малки населени места, които правят оборот от 1000 лв. на ден. В резултат на конкуренцията цените на бензина и дизела се понижават през последните седмици. Но между цените на различните бензиностанции има разлика. Много хора зареждат в предпочитана от тях бензиностанция без да се интересуват, че горивата са няколко стотинки по-евтини на съседната.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...