Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Проф. Въльо Николов към първокурсниците в Техническия: Бъдещето на България и Пловдив е във вашите ръце!
Важно Градът Образование Общество Пловдив Случка на деня

Проф. Въльо Николов към първокурсниците в Техническия: Бъдещето на България и Пловдив е във вашите ръце!

Проф. Въльо Николов откри новата учебна година в Техническия университет-филиал Пловдив, снимки: ПловдивПрес
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Галина ГЕОРГИЕВА

300 първокурсници прекрачиха прага на Техническия университет – филиал Пловдив, а директорът на висшето учебно заведение проф. д-р инж. Въльо Николов ги приветства с „Добре дошли“ и лисна менче с вода. Официалната церемония по откриването  на новата учебна година започна с изпълнения на девическа хорова формация „Евмолпея“ , а гости на тържеството бяха председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, зам.-кметовете на район „Централен“ Тошо Пашов и Гергана Златкова, началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова, зам.-ректори на пловдивски университети и директори на професионални гимназии и на Математическата гимназия в града.

Проф. Николов благодари на първокурсниците, че са направили верен избор и са решили да продължават образованието си тук. „Ще подкрепяме изцяло вашите усилия по пътя на овладяване на нелеката инженерна професия. Бъдещето на България и Пловдив, уважаеми колеги, е във вашите ръце. Смело напред! Бъдете здрави, борбени, настоятелни и упорити в овладяването на инженерната професия“, пожела той на студентите, които за първи път прекрачват прага на висшето учебно заведение.

Проф. Въльо Николов

„Филиалът на Техническия университет в Пловдив е основан преди 36 години. Традиционно сме на първо място в рейтинговата система на висшите училища от нейното създаване досега в петте професионални направления в областта на технически науки – „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Комуникационна и  компютърна техника“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и в „Общо инженерство“. Техническият университет – София от миналата година е едно от седемте изследователски висши училища в нашата страна. Научната дейност в нашия филиал е насочена към разработване на научни и приложни проекти във всички аспекти на нашата дейност, в тях участват преподаватели, докторанти и студенти“, каза в словото си проф. д-р инж. Въльо Николов.

 

 

Той подчерта, че през настоящата година в университета продължава развитието и изграждането по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ на Центъра за компетентност “ Интелигентни, мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. По този проект е реновирана по-голямата част от Трети корпус и е въведено в експлоатация ново уникално оборудване за провеждане на научни изследвания и обучение на студентите.

„За 11 път тази година организираме международната научна конференция „Техника, технологии и системи – ТЕХСИС“. Избрани доклади са насочени и приети за публикуване в престижни международни издания. В нашия филиал се издава и от 1995 година списание, в което нашите колеги заедно със своите студенти и докторанти публикуват резултатите от своята научна и изследователска дейност. Поддържаме контакти с 14 партньорски университети“, заяви още проф. Николов. Той допълни, че на студентите се предоставя възможност за провеждане на част от обучение в партньорски университети. „Имаме сключени договори с редица индустриални партньори, оборудвани са много лаборатории благодарение на това сътрудничество. Индустриалното развитие на Пловдив и региона през следващите години ще изисква все повече качествено подготвени инженери. Това е предпоставка за издигане престижа на инженерната професия и на нарастване на интереса към образованието. През тези 36 години в Техническия университет- филиал Пловдив са се дипломирали повече от 12 000 инженери. Наши възпитаници са носители на Мини Нобелови награди през 2006 и 2008 година, други са поели по пътя на преподавателската дейност“, каза директорът на университета.

Той благодари на първокурсниците, че са направили верен избор и са решили да продължават образованието си тук. „Ще подкрепяме изцяло вашите усилия по пътя на овладяване на нелеката инженерна професия. Бъдещето на България и Пловдив, уважаеми колеги, е във вашите ръце. Смело напред! Бъдете здрави, борбени, настоятелни и упорити в овладяването на инженерната професия“, пожела той на студентите, които за първи път прекрачват прага на висшето учебно заведение.

Председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков също поздрави студентите. „Сигурен съм, че в този реномиран университет ще срещнете преподаватели, които ще ви помагат. Пътят към образованието  е труден и трънлив, но вашата младост и упоритост ще ви помогне да се справите успешно“, увери той младежите. На директора и преподавателите пожела вяра, сила и мъдрост, за да подготвят младите хора, за да станат достойни личности на България. „Желая на всички успешна учебна година и на добър час!“, обърна се Държиков към присъстващите на тържеството.

Изпълнителният директор на клъстер „Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова пожела на първокурсниците воля и постоянство в трудния им път към инженерството и ги увери, че тук в Пловдивска област те ще намерят достойно препитание и заплащане на труда си.

„Голяма част от вас са възпитаници на професионалните гимназии в Пловдив и на Математическата гимназия. Това, което сте придобили като знания и умения в сферата на средното образование, ще бъде добра основа, за да развитие и  надградите знанията и компетентностите. Пожелавам ви да бъдете здрави, настоятелни и устремени към целите, които си поставяте и на добър час през новата учебна година“, пожела и началникът на РУО Антоанета Пакова.

Професор Николов връчи студентските книжки на 15 пълни отличници, които са избрали Техническия университет за своя Alma mater.

Във фоайето на университета млади хора и гостите бяха по стара българска традиция с питка и сол. После първокурсниците влязоха по специалности в аудиториите и получиха първите си студентски книжки.

През тази академична година новоприетите студенти са се увеличили с 10 на сто спрямо предишната учебна година. Интересно е и разпределението по специалности – освен към информационните технологии тази година има отчетлив наплив на първокурсници и в чисто инженерните специалности. За първи път в Техническия университет – Пловдив има приет студент от Великобритания, както и традиционно от Гърция. Випуск 2022 влиза в Техническия университет с по-висок успех от студентите, приети през миналата 2021 година. През новата учебна година се наблюдава засилен интерес към инженерното образование на ученици от езиковите гимназии.

Новоприетите студенти ще бъдат обучавани по тринадесет инженерни и информационни специалности. Една от тях се преподава за първи път – „Интелигентни системи и изкуствен интелект“, а други две са обновени – „Дизайн и програмиране на електронни системи“ и „Компютърно моделиране на технологии в машиностроенето“. Обучението в бакалавърска степен продължава 4 години.

Според проф. Въльо Николов засиленият интерес към инженерното образование в Техническия университет – филиал Пловдив се определя от няколко фактора. Регионът е в силен индустриален растеж и студентите, завършили тук, намират 100- процентова кариерна реализация при много добро заплащане. Доста от новите студенти са били на посещение сградите на ТУ и вече знаят условията, при които ще учат – нови съвременни лаборатории, някои от които са уникални за Европа; собствени студентски общежития с велоалея от тях до учебните корпуси в центъра на града; възможности за получаване на високи стипендии – както от университета, така и от фирми в региона; дипломи, признати в Европа, САЩ, Канада и Австралия.

В края на церемонията проф. Въльо Николов връчи на проф. Михаил Петров – бивш директор на Техническия университет, юбилеен медал и почетна грамота за дългогодишната му преподавателска и научноизследователска дейност.

/ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...