майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Осъдиха условно подпалвача на българския клуб в Битоля
Балкани България Важно РСМ РСМ Свят

Осъдиха условно подпалвача на българския клуб в Битоля

Певецът Ламбе Алабаковски, който подпали българския културния център „Ванчо Михайлов“ в Битоля, е осъден на шест месеца условно. Припомняме, че в ранните часове на 4-ти юни Алабаковски запали входната врата на клуба. На кадри от охранителна камера ясно се вижда как той пристига с велосипед и след това изсипва запалителна течност пред входа. От видеото става ясно, че самият той е леко пострадал при опожаряването. Няколко дни след извършването на престъплението, той се предаде на полицията. Алабаковски бе задържан само за няколко дни и след това бе пуснат на свобода.

По време на антиевропейските протести в края на месец юни Алабаковски бе сред „водещите звезди“. По време на един от протестите той се качи на сцената и подпали договорите с България и Гърция. Откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля през април, предизвика антибългарска кампания, в която активно участва политическият елит на РСМ, който обвини България в провокация, заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за прекратяване на Договора за добросъседство и сътрудничество.

На 21 април, само седмица след отриването, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля. Според него, събитието по откриването на този център е „било нещо повече от провокация, защото е разбудило духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на Анте Павелич”.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...