Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Експерт: Дървета и мобилни телефони привличат мълнии
България Важно

Експерт: Дървета и мобилни телефони привличат мълнии

Инж. Татяна Попова
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

По време на бури останете вкъщи. Ако сте навън,не заставайте под самотни дървета, не се скупчвайте на групи, не отваряйте чадъри и не използвайте мобилни телефони. Тези съвети даде пред Bulgaria ON AIR експертът по мълниезащита инж. Татяна Попова.

При бурята от вчера в столицата трима мъже загинаха в центъра на града, ударени от мълния, а четвърти е тежко ранен и настанен в „Пирогов“. Три линейки са изпратени на мястото на инцидента, но медиците само са констатирали смъртта им.

„Вероятната причина никой не може да каже, единственото сигурно е, че мълнията избира пътя с най-ниско съпротивление. Те са застанали под високо единично дърво, което само по себе си привлича също мълниите. Ако са били с включени мобилни телефони, ако са пушили – това също йонизира въздуха. Причините може да са много, просто мълнията е стигнала до тях, защото там тя е следвала пътя на ниското съпротивление“, заяви експертът по мълниезащита инж. Татяна Попова на живо в „България сутрин“.

Според нея, ако мълнията бе ударила някоя от сградите в района, е нямало да има последствия, защото сградите са защитени, но периметърът около тях не е.

„Вероятно четвъртият не е бил толкова близо до тях, бил е на разстояние и мълнията просто е минала с по-голямата си мощ през останалите, а него го е поразила с по-малка степен“, предположи експертът.

Инж. Попова обясни, че сградите са защитени според новите изисквания и Наредбата за мълниезащита, според която всяка нова сграда трябва да има изградена такава. За съжаление, обаче повечето сгради са с конвенционална мълниезащита, която пази само сградата, а за да се защитят и пространствата около нея, трябва да се постави активна мълниезащита, защото тогава периметърът на защита е по-голям.

„Радиусът на защита може да бъде от 29 до 129 метра от един мълниеприемник, зависи от вида на мълниеприемника и начина, по който е поставен, височината и други фактори. Могат и парковете да бъдат защитени, но това е огромно предизвикателство, което Общината едва ли може да осъществи да бъдат поставени във всеки парк активни мълниеприемници, за да се защитят“, твърди експертът./ПловдивПрес

Още новини по темата

Мълния уби трима в центъра на София

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...