Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Как ще гласуваме с машина на изборите в неделя
Градът ИЗБОРИ 2022 Пловдив Политика

Как ще гласуваме с машина на изборите в неделя

Снимката е илюстративна
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

На предстоящите парламентарни избори в неделя ще гласуваме отново са машини. Хартиени бюлетини ще има само в малките секции – с под 300 избиратели, и в подвижните урни за хора с трайни увреждания. На 2 октомври ще се гласува само с машини в 9401 секции в страната и в 301 секции в чужбина. По две устройства заради големия брой избиратели ще има в 1104 секции в България и в 238 зад граница.

За да гласува, избирателят трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в специален отвор с чипа нагоре и напред и влиза наполовина. Върху картата не е разрешено да се поставя стрелка за ориентация на гласуващите. Тя не може да се дезинфекцира с друго, освен етилов спирт.

Електронната бюлетина този път ще е от две страници – на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората – на тези от 14 до 23, както и опцията „Не подкрепям никого“. Втората страница се отваря с натискане върху полето „Следващ“.

Имената на партии и коалиции са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където всеки избирател може да  отбележи преференция за предпочитан кандидат за народен представител от листата на съответната партия или коалиция. В чужбина тази част от бюлетината няма да бъде активна.

Избирателят гласува чрез натискане върху екрана, след което трябва да натисне „Преглед“, да види изписан избора си. Накрая завършва процеса с  бутона „Гласуване“. Има и втора възможност – с бутон „Промени избора“ да се върне назад и да смени вота си.

След гласуването машината издава хартиена разписка с вота, която може да бъде взета след като прозвучи специален звуков сигнал. Избирателят трябва да сгъне разписката, така че да не се вижда избора му, да извади картата от машината и да отиде при членовете на секционната комисия. След това пуска разписката в определената за целта кутия, връща картата и се подписва в избирателния списък.

Избирателят няма право да заснема вота си. Машината се изключва, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...