Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Радев: България в Шенген ще укрепи процеса на евроинтеграция в Югоизточна Европа
Бизнес България Важно Енергетика Политика

Радев: България в Шенген ще укрепи процеса на евроинтеграция в Югоизточна Европа

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е не само инвестиция в регионалната сигурност и стабилност, но и ще укрепи самия процес на европейска интеграция в Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в София преди церемонията по въвеждане в експлоатация на газовата междусистемна връзка Гърция-България.

Държавният глава запозна председателя на ЕК с предложението на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия и Унгария да увеличат преноса на природен газ от Азербайджан към Европа, използвайки националните газопреносни системи. Така, без да се чака строителството на нови тръбопроводи, с малки модификации на мрежите, би могла да бъде ускорена доставката на природен газ за страните от ЕС по вече изградена надеждна и сигурна инфраструктура.

По интерконектора България ще получава пълните количества азерски газ. Газопроводът започна да работи от 7 часа тази сутрин.

Първи на церемонията говори служебният премиер Гълъб Донев, който подчерта, че се е наложило администрациите да работят спешно, за да бъде пуснат газопроводът. Тя бе закрита пък от Румен Радев, който поиска бързо приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Както и продължаване на строителството на нови магистрали, мостове през Дунав и нови нефто и газопроводи.

Новият газопровод може да задоволи пълните домашни нужди на България и да осигури диверсификация на източниците. България става по-малко уязвима и подобрява възможността ни да водим преговори, заяви Донев. За Гърция и България това не е едно търговско споразумение, а доказателство за отговорността и солидарността, простиращо се далеч отвъд интересите ни в региона. От втората половина на 2021 г. се сблъскваме с енергийна криза, ситуацията е трудна и бе утежнена от военния конфликт между Русия и Украйна. Съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е потвърждение, че сигурността на доставките може да се компрометира много бързо. Заради това стратегическото значение на газопровода надхвърля границите на България и отношенията ни с Гърция. Ще се осигури преноса на природен газ и към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа, заяви още Гълъб Донев.

Газопроводът ще се възползва от строящия се терминал в Александруполис, добави още служебният премиер.

200 млн. евро или 70% от финансирането е осигурена пряко или с помощта на Европейската комисия, подчерта водещият на церемонията Илия Лингорски.

ЕС подкрепя този проект и практически и финансово с 250 млн. евро. Започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия преди Русия да започне ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление от газ на България, подчерта още шефката на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

Благодарение на проекти като интеконектора Европа ще има достатъчно газ през зимата, заяви още Фон дер Лайен.

Кризата изисква от Европа общ отговор да се намалят цените на енергията за домакинствата. В ЕС се споразумяхме да ограничим изключителните доходи на фирми и да ги насочим за подкрепа на бизнеса и домакинствата. Но като го правим трябва да подкрепяме нашия единен пазар – това е силата на ЕС. Без европейска решителност рискуваме да бъдем разцепени. Важно е да имаме равни възможности за всички на пазара на ЕС. Ще свършим много повече да ограничим цените на енергията, които отслабват нашата икономика, каза още председателката на ЕК.

Нека заедно се изправим и да изготвим един силен енергиен съюз, заключи Фон дер Лайен.

Още

Откриха интерконектора с Гърция

Въвеждат в експлоатация интерконектора с Гърция

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...