Новини от Пловдив » Градът » В Техническия университет представиха лаборатория „Инженерите на бъдещето“
Градът Образование Пловдив

В Техническия университет представиха лаборатория „Инженерите на бъдещето“

В Техническия университет – филиал Пловдив бяха представени възможностите на платформата 3D EXPERIENCE, която е един от най-модерните IT-продукти в света, предназначен за инженерно проектиране и 3D-инженерни симулации. „Не случайно ние нарекохме лабораторията „Инженерите на бъдещето“. 3D EXPERIENCE е стандарт в най-развитите индустрии – авиостроене, космически технологии, автомобилостроене. Почти всички самолети и автомобили се проектират именно чрез тази платформа.“ – разказа доц. д-р инж. Христиан Панайотов – декан на факултет „Машиностроене и уредостроене“ в Технически университет – филиал Пловдив.

Учебната лаборатория е създадена от фирма Хайкад Инфотех, представител на Дасо Системс /Dassault Systemes/ – най-големият софтуерен концерн в света, в сътрудничество с Либхер Хаусгерете. Немската компания е подарила на висшето учебно заведение 10 академични лиценза за 3D EXPERIENCE, които са инсталирани в компютрите на лабораторията. С тях обаче може да се работи и дистанционно, заяви доц. Христиан Панайотов.

Техническият университет – филиал Пловдив вече има съвместен опит с Хайкад Инфотех за български студент, който е завършил в нидерландски университет в град Делфт. По време на пандемията той прави дипломната си работа дистанционно с платформата 3D EXPERIENCE, а неговият научен ръководител доц. Панайотов помага дистанционно от Пловдив със същата платформа. Защитената дипломна работа е на тема „Дрон за мониторинг на качеството на въздуха.“ Така че 3D EXPERIENCE може да се ползва дистанционно от студентите ни във всяка точка от света, стига да имат достатъчно мощен компютър, заключи доц. Христиан Панайотов.

„Днес показахме пример за партньорство между фирма, предоставяща иновативен продукт, академия и индустрия. Това е и инвестиция, защото инженерите, които са подготвени за работа с продукта 3D EXPERIENCE, който е най-добрия в своя клас, дават висока конкурентоспособност на индустрията.“ – каза управителят на Хайкад Инфотех Спасена Генчева.

Директорът на Техническия унивреситет – филиал Пловдив професор д-р Въльо Николов благодари за подарените програмни продукти и каза, че следващата крачка, която правят учените от пловдивския ВУЗ е да свържат инженерната програма с академичните 3D – принтери, така че всеки бъдещ инженер да премине от своята идея, през симулацията до производството на детайли. Гости на тържеството бяха компании от Тракия икономическа зона, които се интересуват от подготовката на бъдещите инженери./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...