Към 17 часа всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации. Това съобщиха от Министерството на електронното управление във връзка с хакерските атаки към различни министерства. От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибератаки с различни сила и интензитет. Сигналите получени днес са за атака тип DDoS – разпределителна атака за отказ от услуга, която е овладяна своевременно, допълват министерството.

Подобни кибератаки се случват на ежедневна база и те не са прецедент. Екипите по киберсигурност работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака. Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, заедно с други компетентни структури, извършва проверка и предприема съвместни мерки за неутрализиране на хакерски атаки от вида Отказ от услуга/DDoS, съобщиха от службата. Въпросните атаки не засягат съдържанието на интернет сайтовете, а само затрудняват достъпа до тях, допълниха от ГДБОП. Няма нерегламентиран достъп до лични данни.

В ранните часове на днешния ден неизвестни лица предприеха атаки към няколко български интернет сайта на правителствени организации, летища, медии и телекомуникационни доставчици. За времето на инцидента атакуваните сайтове са били временно недостъпни или зареждането им е било затруднено.