Левицата 14
Новини от Пловдив » Бизнес » Агро » Енолози изследват основните аромати на мавруда, рекламират виното на световния пазар
Агро Градът Пловдив Пловдив Важно Храни и напитки

Енолози изследват основните аромати на мавруда, рекламират виното на световния пазар

Определяне на основните аромати на вина от сорта мавруд предлагат от Съюза на енолозите в България. Те бяха представени по време на конференция, посветена на Международния ден на мавруда. Така нареченото „Колело на аромати на вино от сорта мавруд“ е предназначено за потребителите, които ще имат възможността да се запознаят с характерните аромати на един от местните сортове. От 3 години енолози от страната взимат грозде от различни масиви с мавруд, за да определят кои са общите ароматни характеристики, които дава сорта. Членове на СЕБ участват в работни дегустации, чиято цел е да обобщят ароматите за вина от мавруд. „Идеята ни е да дадем по-добра информираност на любителите на Дионисиевата напитка какво могат да очакват от вина от мавруд и какви са неговите аромати“, посочи председателят на СЕБ инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че изследването на характера и определяне колелото на първичните сортови аромати е подготвено от СЕБ, Аграрния университет и Университета по хранителни технологии в Пловдив. „Това е първа стъпка към популяризиране на местните сортове, които искаме да наложим и на световните пазари“, подчерта инж. Стоянов. Според него местните сортове имат огромно значение за развитието на национален винен бранд и винен туризъм в България.

„Първичният профил на вината от мавруд включват плодови аромати на слива, боровинка, арония, къпина, ягода, малина, череша, вишна, шипка, както и растителни – тютюн, виолетка, треви и подправки – карамфил, черен пипер и ванилия и други“, посочи ръководителят на Експериментална винарска изба на АУ – Пловдив инж. Ламбрин Топузлиев. Той бе категоричен, че маврудът е стар и автентичен български сорт грозде, който се е засаждал и разпространявал oт дълбока древност, запазвайки идентичността си. „Претърпявал е доста катаклизми, включително европейската филоксера. Развивал се е и се е клонирал, но никога не се е губил. Нашата задача е да го запазим, развием и предадем на следващите поколения“, заяви Топузлиев.

Колелото на аромати на вина от сорта мавруд бе представено на Конференция за Международния ден на мавруда. На нея специалисти в областта на виното, енологията, туризма и винения маркетинг представиха добри практики от страната и чужбина.  Сред лекторите бяха Луис Толоса, който разказа за испанската организация на винения туризъм, първият български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition Вили Гълъбова, дегустаторът в конкурси и автор на публикации и справочници за вино от Германия Янек Шуман, виненият блогър и журналист Николай Паунов, еножурналистите Даниел Ерсцей и Петер Шлаймер от Унгария и Австрия, както и британският писател и винен консултант Каролин Гилби, която е специализирана в представянето на вина от Централна и Източна Европа.

От СЕБ анонсираха, че в началото на ноември стартира гласуването на номинациите за традиционния конкурс “Енолог на годината“, който ще проведе през декември в Пловдив.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...