Новини от Пловдив » България » Обменяме левовете безплатно, щом въведат еврото
България Важно Портфейл

Обменяме левовете безплатно, щом въведат еврото

„Шест месеца след влизането ни в Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безплатна във всички банки и пощенски клонове. Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след като направим това, цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще трябва да са и в евро и в левове. А 1 месец след като официално въведем еврото, ще можем все още да плащаме в левове, но ще ни връщат рестото в евро“, обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той определи решението на депутатите от четвъртък за ускоряване на приемането на еврото като много важно. И обясни, че се работи за това да приемем еврото през 2024 година.

„Когато официално въведем еврото, всички плащания стават в евро, заплатите ще идват в евро, пенсиите ще идват в евро. Пет месеца преди да влезем цените ще бъдат показвани и в двете валути. На касовата бележка ще има отново цените и в евро, и в левове, ще има QR код, който показва обменния курс. Ще могат да се подават сигнали във финансовото министерство, ако видим, че курсът не е този, който трябва. Това ще продължи 1 година, след като сме влезли”, заяви Пеканов.

При злоупотреби на търговци с курса, може да се затварят обекти. „В някои страни се залагат черни списъци, в които се описват всички обекти, които злоупотребяват с курса”, обясни Пеканов. Ще има телефонна линия, на която гражданите да се обаждат, ако забележят нарушение.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...